Så mycket höjs Ulf Kristerssons lön

Ulf Kristersson får höjd lön och har nu 2,3 miljoner kronor om året. Även övriga ministrar får en tjockare plånbok efter nämndens beslut.

Idag meddelade statsrådsarvodesnämnden att lönen för statsminister Ulf Kristersson höjs med cirka 7 000 kronor till 191 000 kronor per månad. Detta motsvarar en årsinkomst på 2 292 000 kronor.

Övriga statsråd (ministrar) får också mer i lön och får med den nya höjningen 150 500 kronor per månad. Höjningarna motsvarar en ökning på 3,8 procent och normalt sett brukar lönerna höjas en gång per år.

Att jämföras med en undersköterskas lön som ligger i snitt på 27 900 kronor.

Lönen är inte allt

Den ansenliga summa ministrarna får varje månad är inte allt utan givetvis finns det fler förmåner. Ministrarna har rätt till ytterligare 8 600 kronor om de tillfälligt arbetar på annan ort eller har två boenden. Utöver detta har man rätt till boende i centrala Stockholm om ens primära boende ligger tillräckligt långt bort.

Resor som ministrarna gör betalar de inte heller för, detta bekostas givetvis av skattebetalarna. Taxi eller flyg brukar vara ett bekvämt sätt att transportera sig för politikerna.

Sedan kan politikerna räkna med middagar, datorer, mobiler, gymkort och andra attraktiva förmåner, givetvis också på bekostnad av skattebetalarna.

Varför höjs Ulf Kristerssons lön?

Roger Richthoff som tidigare suttit i riksdagen samt i försvarsutskottet har i en intervju med Frihetsnytt berättat att de folkvalda politikerna sällan är på jobbet. Enligt honom jobbar en riksdagsman i snitt 2-3 dagar per vecka, om detta även avser ministrarna är oklart.

De höga lönerna kan få många vanliga arbetare att höja på ögonbrynen och många kan nog tänkas vilja veta varför lönerna är så höga och varför de höjs.

Något svar på frågan varför lönerna höjs finns inte i statsrådsarvodesnämndens beslut. Varför statsministerns och ministrarnas lön ökar är alltså oklart.

I Sölvesborg är det annorlunda

Louise Erixon tar upp kampen mot chockhöjda politikerlöner. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset
Louise Erixon tar upp kampen mot chockhöjda politikerlöner. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset

Det normala är att politiker kommer undan med felaktigheter och svek. På sin höjd reagerar folket genom att skriva något på Facebook men i de flesta fall stannar kritiken och reaktionen där.

I Sölvesborgs kommun har man också haft problem med höga politikerlöner. Mer specifikt var det Sölvesborgs vice ordförande i kommunstyrelsen Kith Mårtensson (M) som chockhöjde sin egen lön efter valet i höst.

Istället för att klaga på situationen valde kommunpolitikern Louise Erixon (SD) att ta tag i problemet. Tillsammans med flera andra har hon drivit igenom en folkomröstning där lokalborna ska få rösta om de anser att Mårtenssons lön är för hög.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter