SD: behövs hårdare språkkrav

Beskedet att hårdare språkkrav kommer gälla för att få uppehållstillstånd imponerar inte på Sverigedemokraterna, som säger att det behövs mer än det som presenterats.

Sverigedemokraterna (SD) anser att de planerade språkkrav som regeringen presenterade under måndagen inte är tillräckliga för att försäkra sig om att de som kommer hit verkligen kan svenska. Den nivå som regeringen har satt är alldeles för lätt, enligt partiets migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling, rapporterar SVT.

Under måndagen rapporterade Frihetsnytt om de planer som regeringen har på att införa språkkrav och kunskapsprov på de som söker uppehållstillstånd i Sverige. Dock är personer under 18 år, kvotflyktingar och personer som redan fått permanent uppehållstillstånd undantagna från kraven.

Aspling uttalar sig inte om undantagen, bortsett från asylinvandrare, som ska få göra proven i samband med att de ansöker om svenskt medborgarskap.

För lätt nivå

Däremot vill han höja svårighetsgraden på språkproven, som han anser vara alldeles för lätt. Den nivå som regeringen presenterat utgör A2, enligt den europeiska referensramen GERS (Gemensam europeisk referensram för språk), vilket innebär att man kan ”förstå meningar och vanliga uttryck som rör omedelbara behov”, ”kommunicera i enkla och rutinmässiga sammanhang” och ”i enkla termer beskriva delar av sin egen bakgrund”.

Enligt Aspling kommer kraven primärt att rikta sig till arbetskraftsinvandrare.

– Speciellt eftersom vi nu kommer rikta oss mot de som kommer som arbetskraftsinvandrare, och där kommer Sverige vara mer selektivt i framtiden, alltså personer med högre utbildning.

Även om förslagen på språkkraven inte kommer göra så mycket åt den mångkulturella situationen som redan finns i Sverige, kommer det sannolikt inte bli lika lätt att ta sig in i Sverige och stanna här.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter