Skogsägarnas varning för hotet mot äganderätten

När nya krav börjar komma på skogsägaren om hur de ska förvalta sin egen mark, ofta med hänvisning till olika miljö- och klimatkrav, riskerar detta att urholka äganderätten. I boken Attacken mot äganderätten går skogsmiljardären Karl Hedin, tillsammans med andra skogsägare, igenom hur debatten ser ut.

Den debatt som rör skogsbruket och ägandet av skogsmark når inte ut till allmänheten i lika hög grad som många andra sakfrågor. Det kan dels ha att göra med att detta inte är kopplat till städerna, som berörs av de uppmärksammade frågorna.

Men det pågår en omfattande utökning av myndighetskontrollen och viljan att styra hur skogen brukas. Ofta görs det med hänvisning till biologisk mångfald, samtidigt som bilder på kalhyggen ger sken av att skogen försvinner i rask takt. Frihetsnytt har även rapporterat om hur EU manipulerar debatten för att likställa den svenska skogsnäringen med skövlingen av regnskog i Sydamerika.

Skillnaden är dock att i Sydamerika skövlas regnskogen för att ge plats åt odlingar och betesmarker, medan i Sverige avverkas skog framförallt för virkesindustrin. Det pågår även ett intensivt arbete med att odla ny skog för det som huggs ned och enligt statistik från Naturvårdsverket ökar skogen i snabbare takt än den avverkas.

Insyn i debatten

Ett bra sätt att få en fördjupad bild av debatten och inte den förenklade bild som presenterats ovan, är att även ta del av åsikterna från skogsägarnas sida. Skogsmiljardären Karl Hedin, som varit utsatt för ett omfattande rättsövergrepp, ger tillsammans med skogsägarna Peter Wigert, John Gull och Björn Törnvall en sådan inblick i Attacken mot äganderätten.

Där går författarna igenom den svenska skogens historia, samt det politiska spel som pågår i modern tid. De skjuter inte under stol med att de är partiska i debatten och försöker inte låtsas vara neutrala, utan är måna om att även deras röst ska få komma till tals.

Den som vill få en fördjupad insyn i debatten om skogsägandet och myndigheternas klåfingrighet, kan införskaffa boken via Frihetsnytts webbutik.

Artikeln publicerades ursprungligen 2023-06-18
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Även lantbruket är utsatt för ständigt nya regleringar .
  Det är totalt sanslöst.
  En lantbrukare som tillfälligt flyttat delar av en gammal stenmur ,under tiden han gjorde ett grävjobb , la sedan tillbaka stenarna åtalades ändå för artskyddsbrott…eller liknande…minns inte riktigt ordalydelsen..
  Alltså: du flyttar sten på din egen mark…för att kunna gräva ner ett nytt avloppsrör…..någon vidrig idiot anmäler det och en ännu större idiot sätter igång en utredning som hamnar i en domstol där det sitter världens största idiot och utdelar böter. 🥴

  Ett annat fall: en lantbrukare flyttade några kvigor på ett släp till en annan hage. —verkar helt naturligt ??

  Tro inte det !!! Bonden skulle meddelat myndigheterna om flytten…dels djurens nummer , dels nya hagens position , dels släpets konstruktion och ev. reg. nr.
  Det drevs till domstol och böter…
  –😡
  Båda dessa fall hade gjort mig ”skogstokig” 😡

  Fy F*n att bedriva lantbruk i detta land. !!!!

  Och alla dessa oändliga mängder uppgifter för att få EU bidrag…..det är så krångligt att en vanlig bonde måste anlita proffs för att fylla i ansökningarna..(som kostar pengar ) 🤑
  I ett vettigt land hade statens myndighet Jordbruksverket gjort det åt bonden kostnadsfritt.

  Att man skall tvingas söka EU bidrag för sitt lantbruk är ju rent rubbat !!!


  Jag tillönskar arrangörerna av detta jäkla elände svår huvudvärk och tandvärk 😂

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter