SKR fördömer koranbränning – men inte bibelbränning

Sveriges kristna råd (SKR) anser som en reaktion på brännandet av Koranen utanför en stor moské i Stockholm nyligen, att koranbränning ska klassas som hatbrott. De menar att koranbränning är en medveten kränkning av muslimsk tro och identitet.

SKR fördömer koranbränningen som nyligen utfördes av den kristna irakiern Salwan Monaki, och går så långt att de utfärdar en bannbulla mot honom. På det viset vill de ”uttrycka sin medkänsla med muslimskt troende”, skriver de.

Salwan Momika (höger) genomför den planerade koranbränningen. Foto: Frihetsnytt
Salwan Momika. Foto: Frihetsnytt

Många undrar naturligtvis varför det inte är Salwan som får stöd och visad medkänsla från det kristna rådet. Borde det inte vara naturligt att stötta sin medbroder i tron mot en religion som konkurrerar med den kristna tron och som många uppfattar som en expanderande och krävande religion, ibland även med en aggressiv framtoning.

Angrepp på alla troende?

SKR ser det emellertid inte så, utan skriver att de ser brännandet som ett angrepp på alla troende människor.

”Koranbränningen är en medveten kränkning av muslimsk tro och identitet, men vi ser det också som ett angrepp på alla oss troende människor”.

Åke Bonnier, biskop i Skara stift och talesperson för ärkebiskop Martin Modéus under hans semester säger till TT: ”Man borde utreda om ett förbud mot att bränna eller skända alla typer av heliga skrifter är möjligt”.

Sofia Camnerin, SKR:s generalsekreterare menar dock att brännandet av Bibeln inte bör ses som lika allvarligt som att bränna koranen. Hon svarar på frågan TT ställer om hur de ställt sig om brännandet hade gällt en Bibel: ”Det går inte att jämföra. Jag tror inte att det skulle bli lika laddat”.

Sofia Camnerin, generalsekreterare SKR. Foto: Peter Hoelstad
Sofia Camnerin, generalsekreterare SKR. Foto: Peter Hoelstad

Hon anser att brännandet av koranen bör klassas som hatbrott och hets mot folkgrupp. Många skulle nog vilja veta varför hon anser att brännandet av Bibeln inte skulle klassas som ett hatbrott.

Hot mot yttrandefriheten

Att yttrandefriheten får stå tillbaka ser inte Åke Bonnier som negativt utan det är det pris man får betala för att inte trampa någon på tårna.

När TT ställde frågan till Åke Bonnier om inte ett förbud mot att bränna heliga skrifter skulle hota yttrandefriheten och religionsfriheten svarar han:

”Den friheten handlar inte om att trampa på människors innersta känsla av helighet”.

Att yttrandefriheten får stå tillbaka ser han således som ett pris man får betala för att inte riskera att kränka någon. Ett märkligt uttalande från en biskop som är tillsatt för att förkunna Guds ord, tycker många.

Bakom fördömandet av koranbrännaren och själva handlingen står ett flertal kyrkor och samfund. Bland andra Svenska kyrkan, Katolska kyrkan, Syrisk-ortodoxa kyrkan, Equmeniakyrkan, Frälsningsarmén och Pingstkyrkan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

4 KOMMENTARER

 1. Syrisk-Ortodoxa Kyrkan borde avhålla sig från detta sällskap. Syrierna vet vad muhammedaner är kapabla till.
  Hela tjafset om detta känns arrangerat ….MSM ältar och ältar …ständigt nya höjdare som uttalar att just ”koran” bränningar skall förbjudas…
  Biblar ?? nej…eftersom kristna inte tar till våld så….
  Jag tycker allt i hopa står mig upp i halsen nu.
  Dra dit pepparn växer och ta med er både koraner och expo.

 2. Ju mer dessa ”kristna präster och prelater” uttalar sig desto mer hatar jag dem! Varför? Därför att de är falska. De gömmer sig bakom sin skenhelighet och gör allt för att skada vårt land och befolkning. Kanske av ren okunskap och dumhet. Men troligtvis för att de är de arma, icke tänkande hjon som bräker med i den vänsterpopulistiska kören.
  ”Snälla Gud, kan inte Du straffa dessa fariséer som missbrukar Ditt namn och Din mening?” Amen.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter