Svenska Morgonbladet – Konservativ på riktigt

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Det djupa samtalet – Henrik Sundin om Svenska Morgonbladet och framtiden

Journalisten och grundaren av nättidningen Svenska Morgonbladet, Henrik Sundin, berättar om varför han startade en ny tidning i en intervju hos oss.

Henrik är utbildad civilekonom och har även en examen i historia. Han har arbetat som VD inom vårdsektorn, drivit eget företag i kulturturismbranschen och även varit aktiv inom Moderaterna, som han lämnade 2020 på grund av den smala åsiktskorridoren inom partiet. Under den värsta pandemihysterin startade Henrik och några andra konservativa vänner tidningen Svenska Morgonbladet.

Moderaterna ville inte problematisera restriktionerna
och den kultur av rädsla som etablissemanget spred

Henrik Sundin
Varför bestämde du dig för att starta nättidningen Svenska Morgonbladet?

– Det fanns inget fritt och öppet forum för att diskutera frågorna som dök upp kring pandemin och restriktionerna. Jag och några andra konservativa tyckte vi behövde ett forum där vi kan diskutera hur vi stärker Sverige och de traditionella värderingarna. Man fick inte prata om det längre i Moderaterna eller ens i så kallad konservativ media. Genom Covid lyckades globalisterna verkligen ta sig in i samhället och i partiet.

Vad skiljer er från annan alternativ media?

– Vi lyfter inte bara fram det negativa, vi har också ett starkt fokus på breda krönikor. Vår huvudkrönikör Erika Stensson kommer faktiskt från vänstern och den radikala feminismen och har gjort en resa mot den nationella sidan. Hon lyfter frågor ur ett kvinnoperspektiv som jag tycker är viktigt för att alternativmedia ska kunna bredda sig.

Hur kan din tidning göra Sverige bättre?

– Genom fokuset på bredden och fokuset på lösningar. Jag tror också att det perspektiv vi har kan locka människor från Moderaterna och Kristdemokraterna som en inkörsport till en lite mer radikal nyhetsrapportering.

Hur ser era framtidsplaner ut?

– Vi ska ju kommersialiseras här under sommaren genom annonser och plusbilaga, sen ska vi komma igång med en poddverksamhet mot senhösten/vintern. Därefter vill vi också börja med webinarier.

Vad tror du skulle behövas för att alternativmedia ska kunna fortsätta växa?

– Alternativmedia behöver bli starkare genom storskalig samverkan och att samarbetsytorna behöver bli fler. Att se hur man kan skapa gemensamma resurser såsom nyhetskartläggning och nyhetsanalyser med mera, men även att hitta gemensamma kunder.

Alternativmedia behöver bli starkare genom storskalig samverkan

Henrik Sundin
Journalisten Joakim Lamotte meddelade ju för ett par veckor sedan att han slutar med journalistiken helt efter att han i många år mottagit hot mot sig själv och sin familj. Ingen av de hundratals anmälningar han gjort har lett till åtal och mig veterligen har inte Journalistförbundet eller Publicistklubben ens reagerat på detta. Anser du att det påverkar journalistiken att samhället vägrar agera mot detta?

– Ja visst gör det det! Samhället är ju alltid bra på att reagera på annat, som orimliga arbetsvillkor i Indien eller journalister som förföljs på Filippinerna. När svenska journalister råkar ut för det, då reagerar ingen. Det är ju givetvis för att Lamotte krossar det narrativ som de etablerade vill måla upp.

Hur bör samhället istället agera?

– Vårt samhälle är väldigt korrupt. Makteliten håller åt makten. Vi måste bygga upp parallella strukturer och helt nya fora som på sikt ska kunna växa som alternativ media, alternativa partier och plattformar såsom Frihetsrörelsen. Helt nya demokratiska system helt enkelt.

Lamotte krossar det narrativ
som de etablerade vill måla upp

Henrik Sundin
För Svenska Morgonbladet, precis som för oss, verkar frihetsfrågorna vara väldigt viktiga. Vill du berätta hur du ser på frihetsfrågorna.

– Makt korrumperar alltid så för att upprätthålla friheterna behöver vi en folksjäl som alltid ifrågasätter och är vaken. Det fallerade under Covid-krisen och politikerna tilläts göra vad som helst, men inte ens mediakåren reagerade. Då dök Frihetsrörelsen upp och byggde en motrörelse – det blev en väckarklocka.

Du och Svenska Morgonbladet ska närvara på Svenska Bok- & Mediemässan den 20 augusti? Berätta varför du tycker det är viktigt.

– Svenska Bok- & Mediemässan i Stockholm är verkligen ett av de parallella forum som måste växa fram för att vi ska kunna utmana etablissemanget. Vi deltar för att stärka mässan, för att synas och för att bygga nätverk och hitta synergieffekter. Men också för att visa att vi ifrågasätter etablissemanget.

Vad är din uppmaning till alla människor som överväger att komma till mässan som publik, varför tycker du att de ska komma?

– Demokrati är inte att bara gå och rösta utan det är en process med en dialog där man tar till sig och utmanar idéer. I vårt klimat är den processen svår. Jag tycker att alla som vill vara en del av ett demokratiskt samhälle ska delta på mässan som bjuder in folk från höger till vänster.

Gå gärna in på www.svenskamorgonbladet.se

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter