Traditionell miljöpolitik kan splittra Miljöpartiet

Den begynnande splittringen i Miljöpartiet blir allt tydligare när diskussionerna förs om vem som ska efterträda Per Bolund. När en veteran som förespråkar en återgång till att fokusera på miljöfrågor lyfts fram som ett alternativ, möter det motstånd från flera i partiet som vill hålla fast vid Miljöpartiets politiskt korrekta inriktning.

Frågorna som enar miljöpartisterna verkar bli mindre än de som delar partiet, vilket har kommit till ytan i och med det aktuella bytet av språkrör. Nu visar det sig att det är många inom Miljöpartiet som anser att miljöfrågorna inte är lika viktiga som partiets ställningstaganden i sociala frågor som rör jämställdhet, invandring och mänskliga rättigheter.

Detta blir tydligt när det tidigare trafikborgarrådet i Stockholm, Daniel Helldén, lyfts fram som en potentiell kandidat att efterträda Per Bolund som språkrör. Han har själv inte meddelat någon kandidatur, men det anses vara allmänt känt att han är intresserad av posten.

Han har varit en av de mest uttalade förespråkarna för att man ska lägga större fokus på miljö- och klimatfrågor och tona ned den politiskt korrekta profilen i andra frågor. Detta gör att han hamnar på kollisionskurs med det andra språkröret, Märta Stenevi, som anser att Miljöpartiet ska hålla fast vid denna profil, rapporterar Expressen.

Helldén beskrivs som mer ”höger” i partiet, dels för att han kunde samarbeta med Moderaterna under sin tid som trafikborgarråd, samt för att han anser att Miljöpartiet inte ska binda sig för mycket vid Socialdemokraterna, vilket det gjort under de tidigare språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson, samt under Bolund och Stenevi.

Partiet lever på lånad tid

Det kan vara nödvändigt med en ordentlig kursändring för Miljöpartiet, som de senaste åren sjunkit kraftigt i opinionen och sannolikt bara kunnat hålla sig kvar i riksdagen tack vare stödröster från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Under onsdagen kom nyheten om att partiet fortsätter sjunka i opinionen, även efter att Per Bolund meddelat sin avgång, enligt en opinionsmätning från Aftonbladet/Demoskop. Där sjunker partiet med 0,5 procent, från 3,3 procent till 2,8 procent.

Förfallet har pågått länge

Åke Blomdahl. Foto: Frihetsnytt
Åke Blomdahl. Foto: Frihetsnytt

Frågan är dessutom om Helldén kan lyfta trovärdigheten inom miljöfrågan som partiet har tappat de senaste åren. På det tvivlar konstnären och opinionsbildaren Åke Blomdahl, som en gång var med i Miljöpartiet men valde att lämna det på grund av att partiet profilerade sig i andra frågor än just miljön.

Jag valde att lämna redan 1994 och det var just på grund av invandringspolitiken. Då pågick krigen i Jugoslavien och det var en extrem topp på invandringen just då.

Att partiet riskerar en splittring på grund av att det finns företrädare som vill att partiet primärt ska vara ett miljöparti och inte ett politiskt korrekt socialdemokratiskt stödparti säger en hel del enligt Blomdahl.

Det säger att miljöpolitiken inte är så viktig för Miljöpartiet som det kan låta på namnet. Det är allmänt känt att Miljöpartiet i första hand är ett invandrings- och solidaritetsparti, där hela den politiska korrektheten ses som något gott.

Han är osäker på om Miljöpartiet skulle kunna lyftas från sin djupa kris ens med Helldén som språkrör.

– Då måste de verkligen fokusera på miljön och inte låta klimatfrågan dominera. Det finns flera andra frågor som är viktiga att ta upp, som utrotningen [av arter], monokulturen och att den bokstavliga naturen försvinner. Att bygga ut fler naturreservat tycker jag är en synnerligen bra inriktning. Om det skulle bli mer miljöinriktat skulle jag bli väldigt glad, säger Blomdahl innan han tillägger:

– Det lär dock dröja länge innan jag skulle vara beredd att gå tillbaka och rösta på dem. Då måste de verkligen skärpa till sig vad gäller andra sociala frågor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Det finns viktiga miljöfrågor–men dom drivs inte av Mp.
  Inte av någon annan heller vad jag vet.
  t.ex pant på plastförpackningar i hela EU …
  Förenkling av regelverk så att lokala mejerier , charkuterier ,slakterier mm kan verka och sälja i sin hembygd –då minskar transporterna.
  Nötkreatur skall vara ute på bete vår-sommar-höst . PUNKT .
  Svin skall inte hållas i gigantiska stallar där ingen ser djur som är sjukt. Svin behöver halm och ordentliga liggplatser. Utevistelse är ju det bästa.
  Skatten att bränna sopor i värmeverken måste bort bums !!
  Det finns massor att göra men Mp är odugliga. Knallkorkar !!!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter