Miljöpartiets kris fortsätter: Per Bolund avgår

Miljöpartiets språkrör Per Bolund överger nu sitt parti. Miljöpartiet har hotats av ett lågt väljarstöd, fått kritik från de egna medlemmarna och fick i senaste valet ett rekordlågt resultat.

Miljöpartiets (MP) glansdagar är över. Partiet har länge plågats av lågt väljarstöd och den berömda 4-procentgränsen har varit partiets största fiende.

Per Bolund avgår

Per Bolund. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Per Bolund. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

Miljöpartiets språkrör Per Bolund lämnar sin post som språkrör för partiet och han kommer inte ställa upp för omval på partiets kongress i höst. Han meddelar att han även avser att lämna sin plats i riksdagen under hösten.

– Det är precis rätt tid för att låta ett nytt språkrör ta över, säger Bolund till Dagens Nyheter (DN).

MP:s kärnfråga har hela tiden varit klimatet. Trots att klimathotet varit högt upp på den politiska agendan i nästan varje debatt och kablats ut av alla etablissemangsmedier har MP misslyckats att attrahera väljare.

– Vi lyckades inte visa att det finns en rättviseaspekt i klimatomställningen. Att man kan göra den på ett sätt som gör att människor som har det tufft också får en chans att vara med. Där tycker jag att vi borde ha gjort mer för att se till så att alla kände att man var med på tåget, säger Bolund till DN.

Bolund vill inte kännas vid kritiken

Trots att partiet aldrig varit särskilt stora har de haft en vågmästarroll där de kunnat tvinga igenom sin politik. Flera av de beslut som har lett fram till höga el- och drivmedelspriser går att härleda till MP:s politik. Partiet har även varit drivande i att införa miljöskatter.

Sammantaget har detta slagit hårt mot vanliga svenskar som vänt MP ryggen. Partiet har fått hård kritik från nästan alla samhällsklasser, och på landsbygden har många ansett att MP är ett parti som vill försvåra för vanligt folk. Bolund känner inte att kritiken är befogad och tycker inte att man förtjänar den.

De rekordhöga drivmedelspriserna som Per Bolund och Miljöpartiet var med och skapade slog hårt mot partiet
De rekordhöga drivmedelspriserna som Per Bolund och Miljöpartiet var med och skapade slog hårt mot partiet.

– Vi har gett våra motståndare lite för enkel väg att klistra på oss en massa uppfattningar och negativa saker. Man har ju försökt utmåla oss som ett förbudsparti när det vi vill göra är snarare att öppna dörrar för människor. Vi försöker inrikta vår politik på att göra livet här och nu lättare för människor, säger Bolund till DN och fortsätter.

– Det är klart att det känns ganska hårt att få alla de negativa omdömena. Kritik förtjänar man ju, det ska man ju alltid ta när man är i politiken, men att få rent förtal emot sig och hat och hot, det tycker jag ju inte någon politiker förtjänar.

Miljöpartiet har alltid varit marginella

Miljöpartiet bildades 1981 och kom in i riksdagen 1988 när de fick 5,53 procent men redan i nästa val 1991 åkte de ut igen. Partiet har sedan start haft stora problem att få gehör för sin politik hos väljarna och har hela tiden kämpat mot 4-procentsspärren.

Sin toppnotering gjorde MP i valet 2010 när partiet fick 7,34 procent, men de dagarna är över. I det senaste valet drog partiet en lättnadens suck och klarade riksdagsspärren men i kommun och region gjorde partiet ett katastrofdåligt val.

Efter valet 2014 har de varit representerade i samtliga 20 regionfullmäktige. Efter valet 2022 rasade MP till att enbart finnas i 7 regioner, en minskning med 65 procent sedan 2014. Samma trend syns ute i kommunerna, där Miljöpartiet tappat samtliga mandat i 33 kommuner, vilket Frihetsnytt rapporterade om.

Per Bolunds avgång var väntad och välkommen

Märta Stenevi. Foto: Wikipedia/ Frihamnsdagarna
Märta Stenevi. Foto: Wikipedia/ Frihamnsdagarna

Efter det senaste riksdagsvalet har förtroendesiffrorna för MP:s två språkrör Märta Stenevi och Per Bolund varit låga och att partiet tappat halva sitt väljarstöd sedan föregående val har inte hjälpt språkrören. Sedan valet har det pågått diskussioner inom partiet att de båda bör bytas ut mot bättre alternativ, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Per Bolund kommer nu att avgå som språkrör i november senare i år och vad hans nya fokus blir vet han ännu inte.

– Det blir spännande men jag har inga fasta planer ännu, säger Bolund till DN.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter