Underrättelsechef om Navalnyjs dödsorsak: ”Gör er besvikna”

Västerländska politiker har högljutt fördömt den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs död och pekat ut den ryska regeringen som ansvarig. Nu presenterar Ukrainas underrättelsechef uppgifter som kan göra samma politiker väldigt besvikna.

Den 16 februari kom nyheten att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj avlidit i ryskt fängelse. Orsakerna var oklara, men eftersom han var en uttalad kritiker av president Vladimir Putin och tidigare hade blivit förgiftad, drog politiker i väst snabbt slutsatsen att den ryska regeringen låg bakom dödsfallet.

Bland annat har Navalnyjs död utnyttjats av USA för att inleda nya sanktioner mot Ryssland, vilket Frihetsnytt har uppmärksammat. Fördömandena av hur Navalnyj behandlades sker samtidigt som journalisten Julian Assange befinner sig i brittiskt fängelse under omänskliga förhållanden. Där väntar han på att eventuellt utlämnas till USA, där förhållandena sannolikt kommer vara ännu värre.

”Gör er besvikna”

Nu visar det sig att politikerna kan ha varit förhastade i sina slutsatser. Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov berättade i ett anförande på År 2024 Forum i den ukrainska huvudstaden Kiev, att Navalnyj dött av ”naturliga orsaker”, nämligen en blodpropp, rapporterar ukrainska hromadske.

– Jag kanske gör er besvikna, men såvitt vi vet dog han faktiskt av en blodpropp. Och det är mer eller mindre bekräftat, det är inte taget från internet, sade han, vilket kan ses i klippet nedan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter