Vikingatida snoppsten funnen vid utgrävning i Södermanland

En sten i form av en fallossymbol har hittats på en kulle i Tystberga utanför Nyköping. Det uppseendeväckande fyndet gjordes i samband med de pågående utgrävningarna inför bygget av järnvägen Ostlänken, rapporterar SVT.
Ej första fyndet

Inför bygger av järnvägen Ostlänken görs utgrävningarna under maj till juni på den plats där järnvägen ska byggas. Det är dock inte det första utgrävningsfyndet man hittat i området då ett 60-tal vikingatida gravar och spåren av en boplats från äldre järnålder tidigare har påträffats.

I en av vikingagravarna hittades två uppseendeväckande stenar: Ett så kallat gravklot (som har en rituell och symbolisk innebörd) och en stor vit sten som visade sig vara formad som toppen av ett manligt könsorgan, det vill säga som ett ollon.

Ovanligt fynd

Enligt Rebecka Jonsson, som är en av utgrävningens arkeologer, är såhär pass naturlika fallosymboler från vikingatiden väldigt ovanliga fynd i Sverige. I Norge har man däremot hittat ett hundratal liknande, i samma vita sten, säger hon.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Vid midsommar blotet så gökade, oftast hövdingen, en ung kvinna offentligt medans de andra tittade på, å säden sprutades ut över kvinna å jord. Frej å Freja, å det sattes ut mat till Frej i åkerkanten ända fram på slutet av 1800 talet, å oftast fanns det en symbol utsirad som ett ollon överst på en stock.

    Fallosen förbjöds av kyrkan på 1000 talet men det fick ingen verkan då folk fortsatte att tillbe Frej/Frö, så på 1100 talet blev vår midsommarstång till, dvs kyrkan satte en till en tvärbalk på fallosen å vips så var midsommarstången född…med runda ringar likt pungkulor.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter