WHO-ordföranden – ”Ni måste påskynda reformerna”

Under måndagen uppmanade Världshälsoorganisationens (WHO) ordförande medlemsländerna att genomföra de nödvändiga reformer som krävs för att stå förberedda inför nästa pandemi samt att hedra ett tidigare åtagande för att höja finansieringen av FN-organet, rapporterar Reuters.

Vi måste agera nu!

Under WHO:s årliga hälsomöte, som ägt rum några veckor efter att organisationen avslutat det globala nödläget för Covid-19, sade ordföranden Tedros Adhanom Ghebreyesus att det var hög tid att påskynda förhandlingarna för att förhindra nästa pandemi. Han uttryckte samtidigt i sitt anförande inför de församlade medlemsstaterna att det bara är en ren tidsfråga innan nästa pandemi står för dörren.

Ifall inte vi genomför de förändringar som måste göras, vem ska då göra det? Och ifall vi inte gör dem nu, när ska vi då göra dem?

Ska diskutera framtida ”utmaningar” och pandemifördrag

Det tio dagar årliga världshälsomötet som äger rum i Genève, sammanfaller med organisationens 75-årsjubileum och avser att ta itu med globala hälsoutmaningar, inklusive framtida pandemier.

WHO:s 194 medlemsstater förhandlar i dagsläget om reformer till de bindande regler som fastställer deras skyldigheter vid händelse av ett globalt hälsohot och skisserar även ett mer omfattande pandemifördrag som ska ratificeras under nästa år (2024). Ordförande Tedros hävdar att åtagandet är mycket viktigt.

Ett åtagande från denna generation (till ett pandemifördrag) är viktigt, eftersom det är denna generation som på allvar fått erfara hur förfärligt ett litet virus kan vara.

Medlemsländerna ska också gå igenom WHO:s budget för 2024-2025, vilken kommer att inkludera en avgiftshöjning för de enskilda medlemsstaternas årliga avgifter.

Känns retoriken igen?

Att ”vi måste” göra något nu och helst så mycket som möjligt innan det är för sent, är vanliga återkommande ord hos WHO-ordföranden och flertalet andra globala ledare och företrädare. Ord som ofta använts som en förevändning för att inskränka alltfler fri- och rättigheter hos vanliga medborgare.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter