Aktivister utnyttjar migrantkatastrof – Grekland slår tillbaka

Den dödliga fartygsolyckan som inträffade på grekiskt vatten utnyttjas nu av migrantaktivister för att kritisera Greklands migrationspolitik. Detta ger dock den grekiska regeringen svar på tal mot, eftersom det är öppna gränser och generösa förmåner för migranter som lockar dem att ge sig ut på havet.

Den fartygskatastrof som inträffade i onsdags utanför Greklands kust, där åtminstone 78 migranter omkom, används nu av förespråkare av fri invandring för att kritisera den grekiska regeringen, under den konservative premiärministern Kyriakos Mitsotakis, för dess strikta invandringspolitik. Detta tillbakavisas med kraft av Mitsotakis, som påpekar att öppna gränser snarare skulle uppmuntra fler båtfärder över havet och därmed leda till fler dödliga olyckor, rapporterar Associated Press.

Kyriakos Mitsotakis. Foto: Wikipedia/ Presidential Executive Office of Russia
Kyriakos Mitsotakis. Foto: Wikipedia/ Presidential Executive Office of Russia

Denna politik har erkänts (av Europa) som den rätta. För om vi öppnar Europas gränser för att släppa in alla, så kommer antalet av de som vill korsa Medelhavet att öka exponentiellt och det kommer också öka chanserna för tragiska fartygsolyckor, sade han under ett tal i den historiska staden Sparta, riktat mot de politiska motståndare som vill utnyttja detta för politiska poäng.

Istället ansåg han att kritiken och ilskan skulle riktas mot de människosmugglare som cyniskt utnyttjar migranter och utsätter dem för fara. Dessa utgör ”mänskligt avskum”, enligt Mitsotakis.

Den 25 juni är det omval i Grekland, då en regering inte kunnat bildas efter den första omgången. Mitsotakis politik bygger bland annat på att stärka gränserna och bromsa massinvandringen till Europa. Enligt bedömare är han favorittippad att vinna den nya valomgången och säkra en ny mandatperiod.

Erbjudande om hjälp avslogs – kustbevakningen får trots det skulden

Utöver påståendena om att den restriktiva invandringspolitiken skulle vara orsaken till katastrofen, har skuld även kastats på den grekiska kustbevakningen, med anklagelser om att den inte gjort tillräckligt för att rädda liv.

Fartyget, som hade 750 migranter ombord som skulle släppas av på europeisk mark, blev flera gånger kontaktat av den grekiska kustbevakningen och fick frågan om de behövde hjälp. Istället fick de svaret att ingen hjälp behövdes och att de skulle till Italien. Båten höll sig på avstånd från kustbevakningen, som fortsatte att följa den på avstånd utan att kunna göra något förrän den började sjunka vid midnatt, enligt Associated Press.

– Det är väldigt orättvist att vissa så kallade ”solidariska personer” antyder att (kustbevakningen) inte gjorde sitt jobb. … Dessa människor är där ute och kämpar mot vågorna för att rädda människoliv och skydda våra gränser, sade Mitsotakis.

Trots det snabba förloppet när fartyget började sjunka, att det var hårt väder och mitt natten kunde den grekiska kustbevakningen rädda 104 migranter, medan 500 personer fortfarande inte har hittats.

Giorgia Meloni. Foto: Wikipedia/ Presidenza del Consiglio dei Ministri, Palazzo Chigi
Giorgia Meloni. Foto: Wikipedia/ Presidenza del Consiglio dei Ministri, Palazzo Chigi

Nationalister jobbar för att motverka dödliga katastrofer

Problemet med migranter som, uppmuntrade av människosmugglare och migrantaktivister, ger sig ut i osäkra båtar som sjunker med dödlig utgång, är inte något som europeiska nationalister ställer sig likgiltiga till. Den nationalistiska regeringen i Italien, ledd av premiärminister Giorgia Meloni, arbetar hårt för att motverka de farliga resorna.

Bland annat kommer Italien att i större utsträckning ta i med hårdhandskarna mot människosmugglare och aktivister som är delaktiga i att migranter ger sig ut på havet. Dessutom är Meloni drivande i förhandlingarna med regeringarna i Tunisien och Libyen, där många migrantbåtar utgår ifrån, för att få till ett samarbete där länderna aktivt jobbar för att hindra dessa avfärdar till att börja med.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Javisst …alla som uppmuntrar eller har samröre med människosmugglare måste få kännbara straff.
    Alla som arbetar för att upplösa våra nationalstater typ expo , CRD ,juristfront , måste straffas med livstid inrikes förvisning till platser som Över Torneo , Kengis , Porjus , och andra ställen med mycket mygg .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter