Bankerna: Viktiga målet nås redan till sommaren

Inför de stundande inflationssiffrorna är storbankerna på det stora hela överens om att den svenska kärninflationen (KPIF) håller sig relativt oförändrad i mars. Nordeas analytiker skriver i en kommentar att KPIF sannolikt hamnar under tvåprocentsmålet i sommar, vilket bäddar för kommande räntesänkningar.

Inte enbart en påskeffekt

Livsmedelspriserna väntas (enligt preliminära prognosen) ha stabiliserat sig under mars månad. Foto: Envato

Enligt Nordeas preliminära prognos förblev KPIF1 oförändrat under mars månad och förväntas gå ned under Riksbankens inflationsmål2 till sommaren. Det är framförallt oförändrade livsmedelspriser och något lägre priser på övriga konsumtionsvaror (däribland bokförsäljningen) som bidragit till siffran.

Prisbilden hänger samman med den globalt låga kostnadspressen för livsmedel och övriga varor, vilken kan – om prognosen slår in – bidra till att prisökningen på årsbasis (för livsmedel) blir noll. Det skulle innebära en kraftig nedgång från toppen i februari i fjol (2023) när den årliga prisökningen toppade på 21 procent.

Nordea spår även att den tidiga påsken innebar en prisökning på paketresor medan flygbiljetter utomlands inte borde påverkas i lika hög utsträckning då priserna för dagens sista månader inte mäts. Siffrorna är för övrigt säsongskorrigerade3.

Fortsatt svag krona hotar räntesänkning

En fortsatt svag krona hotar framtida styrräntesänkningar från Riksbanken. Foto: Envato

Nordeas prognos för mars inflation – som blir den sista inflationssiffran innan det penningpolitiska mötet i maj – ligger fortsatt lägre än i Riksbankens prognos. Trots det har Riksbanken varit tydliga med att det största hotet mot en styrräntesänkning i maj är den fortsatt svaga kronan.

Nordea spår att inflationen för återstoden av 2024 blir lägre än vad Riksbanken tror. Mycket på grund av minskade prishöjningar för många varor, trots möjligheterna för en fortsatt svag krona. Banken tror därför att KPIF-inflationen kan sjunker från 3,5 till 3,2 procent och att Riksbankens styrränta vid årsskiftet har sänkts till 2,5 procent.

Även Swedbank och Handelsbanken tror att den underliggande inflationen4 (KPI) mattas av till 3,2 respektive 3,3 procent.

  1. I KPIF ingår samma varor och tjänster som i KPI. Skillnaden mellan KPI och KPIF är att i KPIF håller man hushållens räntesatser för bolån konstant. Det innebär att KPIF inte påverkas av ändrade räntesatser för hushållens bolån medan KPI påverkas av ändrade räntesatser. []
  2. Riksbankens mål är att inflationen ska vara låg och stabil. Målet är specificerat som en ökningstakt på 2 procent per år för KPIF. []
  3. Säsongsrensning görs för att utjämna regelbundet återkommande variationer under året. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter