Bondeprotesterna sprids till fler länder

Den senaste tidens enorma och framgångsrika bondeprotester i Tyskland och Frankrike har inspirerat bönder över hela Europa. Nu planeras bondeprotester i fler länder.

I Tyskland lyckades bönderna få landet att stå stilla och i Frankrike har regeringen tvingats till stora eftergifter gentemot bönderna. Nu planeras även stora bondeprotester i Belgien, vilket Frihetsnytt rapporterade om under tisdagen.

Protester planeras i Spanien

Även i Spanien planeras omfattande protester bland landets bönder. I februari kommer de spanska bönderna att ge sig ut på gatorna. Det lovar Spaniens största intresseorganisationer för bönder, Asaja, COAG and UPA, rapporterar Reuters. Bara Asaja representerar runt 200 000 bönder och boskapsuppfödare.

Dels kommer det att röra sig om solidaritet med de pågående protesterna i Frankrike, men protesterna kommer även att rikta sig mot den miljöpolitik som EU påtvingar Spanien. Södra Spanien har drabbats av svår torka den senaste tiden, vilket drabbar bönderna hårt, samtidigt som de tvingas konkurrera med livsmedel som importeras från utlandet.

I grannlandet Portugal planerar bondeorganisationen De portugisiska lantbrukarnas förbund att genomföra protester. När dessa drar igång och hur de kommer att genomföras har i nu läget inte beslutats.

Nationalister tar ställning

Det invandringskritiska partiet Vox har tagit tydlig ställning för de spanska bönderna. I ett inlägg på partiets hemsida beskrivs de krav som Vox:s gruppering i det spanska parlamentet framför till regeringen, om åtgärder för att skydda bönderna.

Bland annat kräver man att EU:s klimatkrav och importen av mat från utlandet ska begränsas för att göra det lättare för bönderna. Man kräver även att en nationell vattenplan ska etableras, för att hjälpa de bönder som drabbas av torkan.

I både Frankrike och Tyskland har nationalister visat ett starkt stöd för bönderna. I Frankrike har Marine Le Pens Nationell Samling haft samtal med bönderna och i Tyskland slöt Alternativ för Tyskland (AfD) upp i protesterna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter