Bönderna mobiliserar efter regeringskollaps

De nederländska bönderna har visat sig vara en kraft att räkna med. När politikerna och partierna kraftsamlar inför det kommande nyvalet väntar inte bönderna för att se vem som kan ta över regeringsposten. De organiserar sig själva och siktar på att utöka sina positioner inom politiken.
Geert Wilders. Foto: Wikipedia/ Wouter Engler
Geert Wilders. Foto: Wikipedia/ Wouter Engler

Det politiska maktetablissemanget i Nederländerna som brakade samman under fredagen har lämnat fältet öppet för konkurrenterna, både aktörer inom etablissemanget och de som på allvar utmanar det. Dels anser Socialistpartiets ledare Lilian Marijnissen att regeringskollapsen bara var en tidsfråga och en god nyhet.

Samtidigt ser migrationsfrågan och problemen med mångkulturen ut att gynna det invandrings- och islamkritiska partiet PVV (Partij voor de Vrijheid, sv. ”Frihetspartiet”), som verkar ha otroligt goda förutsättningar i valet, rapporterar Associated Press (AP).

– Vi är partiet som kan samla en majoritet för att kraftigt minska strömmen av asylsökande, sade partiledaren Gert Wilders när nyheten kom om regeringskollapsen och det utlovade nyvalet.

Det var under fredagen som den nuvarande regeringskoalitionen, ledd av den avskydde premiärministern Mark Rutte, kollapsade efter att koalitionspartierna inte kunnat enas i frågan om återförening av migranter som tar sig till Nederländerna, något som Frihetsnytt rapporterade om tidigare under lördagen.

En ny utmanare tar plats

Men det är inte enbart de stora partierna som under flera år har tävlat om makten som gör sig redo för valet, utan även en förhållandevis ny aktör som dock företräder en grupp som i hög utsträckning utsatts för inskränkningar av den misslyckade regeringen, nämligen bönderna. Partiet BBB (BoerBurgerBeweging, sv. ”Bonde-medborgarnas rörelse”) tar tillvara på böndernas intressen och nådde stora framgångar i vårens senatsval, där man fick 15 av senatens 75 platser och blev största partiet i senaten, vilket Frihetsnytt rapporterade om.

Nu siktar partiet på nya framgångar i det kommande nyvalet och partiledaren Caroline van der Plas meddelar att partiet är redo för nya ansträngningar, rapporterar AFP. I ett inlägg på Twitter skriver van der Plas att ”Kampanjen har börjat” tillsammans med en film från Utrecht i centrala Nederländerna, där partiets flaggor redan satts upp av dess sympatisörer.

BBB samlar det enorma missnöje som finns bland landets bönder, i synnerhet mot Rutte-regeringens klimatpolitik, där de höga kostnaderna för att leva upp till klimatkraven hotat att ruinera bönderna. Enligt oppositionspolitikern Thierry Baudet är detta en medveten strategi från regeringen (i samarbete med bland annat World Economic Forum, WEF) för att tvinga bönderna till konkurs och därefter köpa upp deras mark och bygga bostäder till migranter där.

Detta resulterade i omfattande protester som sommaren 2022 blev en organiserad folkresning som kallades ”Bondeupproret”, där bönderna med traktorer och jordbruksmaskiner visade sitt missnöje och till slut tvingade politikerna till förhandlingsbordet. Motståndet var mycket framgångsrikt och imponerade på en hel omvärld, där flera liknande resningar ägde rum i andra länder.

Traktorer blockerar vägen mot Bryssel under Bondeupproren sommaren 2022. Skärmavbild Twitter/ @72powpow
Traktorer blockerar vägen mot Bryssel under Bondeupproren sommaren 2022. Skärmavbild Twitter/ @72powpow

Nederländarna vill inte ha tillbaka Rutte

Mark Rutte på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum
Mark Rutte på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum

Oavsett de olika viljor som kommer att tävla om makten verkar samtliga vara överens om att man är glada att slippa Rutte. Enligt en opinionsmätning (där 17 825 personer tillfrågades) som utförts av EenVandaag anser sex av tio nederländare att det var bra att regeringen kollapsade, medan 15 procent anser att Rutte och regeringen gjorde ett bra jobb under det 1,5 år som koalitionen varade. I samma undersökning anser sju av tio att någon annan än Rutte bör bli premiärminister. Det innebär att ungefär 12 500 av 17 825 inte vill ha tillbaka honom.

Enligt AFP har van der Plas svurit högtidligt att hon aldrig kommer att ingå i en koalition där Rutte ingår. Det kan innebära att hans parti VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, sv. ”Folkpartiet för frihet och demokrati”) kan vara beredd att offra honom för att eventuellt få till en koalition med BBB, om de gör ett framgångsrikt val.

Rutte må ha klarat sig genom flera olika kriser och skandaler, och kallas därför ”Teflon-Mark” eftersom allt verkar rinna av honom som på teflon. Men nu har verkligheten kommit ikapp och allt talar för att hans tid som öppen aktör i den nederländska politiken slutgiltigt är förbi, vilket även den nederländska tidningen NRC bedömer.

Det återstår att se om han kommer att återkomma till offentligheten i egenskap av representant för ett WEF-organ. De brukar vara måna om att belöna politiker med fina poster, om de jobbat för WEF:s agenda. Sveriges förre statsminister Stefan Löfven är ett exempel på en politiker som tilldelats en sådan post.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter