Danska åkare i protest mot ny klimatskatt

Danska åkare har blockerat flera vägar runt om i Danmark i protest mot en ny klimatskatt. Trafiken helt lamslagen under morgonen med kaos och totalstopp på flera håll.

Under måndagsmorgonen lamslogs den danska trafiken efter att lastbilar blockerat vägar på flera håll i landet rapporterar Samnytt.

Lastbilarna hade redan under söndagskvällen börjat att placera ut sig på strategiskt utvalda platser runt om i landet och när morgontrafiken drog igång under måndagsmorgonen uppstod trafikkaos och totalstopp på flera ställen i Danmark.

Protest mot en ny klimatskatt

Ursprunget till den vågade aktionen är att en ny klimatskatt riktad mot lastbilar ska införas den 1 januari 2025. Det är en ny kilometerskatt som gör att det kommer kosta i genomsnitt 13 kronor extra per mil att köra med bensin eller dieseldriven lastbil i Danmark från och med 2030.

Skatten införs för att ”rädda klimatet” eftersom att tanken är att fler åkerier ska välja att köpa in eldrivna lastbilar eftersom dessa inte omfattas av den nya skatten på samma sätt.

Samnytt rapporterar vidare att kritikerna menar att det inte alls har med klimatet att göra utan att det enbart är ett svepskäll för ”mjölka de danska skattebetalarna på pengar”.

Vilda protester är en ny trend i Europa

Att Danmarks åkare protesterar är inte en unik företeelse utan snarare tvärtom. Hela Europa har under de senaste två åren fullständigt överösts med bönder, åkare och vanliga medborgare som tröttnat på världspolitiken och dess konsekvenser.

Två av de länder som stuckit ut och varit särskilt aktiva vad gäller protester är Frankrike och Nederländerna. I Frankrike har rekordstora demonstrationer anordnats och BlackRock huvudkontor har stormats. I Nederländerna har en minister fått avgå och gödsel har kastats på parlament.

Frihetsnytt har rapporterat brett om dessa två länder och hänvisar till nedan artiklar för vidare läsning:

  • Massiva 1 maj-protester i Macrons Frankrike (Läs mer här)
  • Kaoset eskalerar i Frankrike (Läs mer här)
  • Blackrocks högkvarter i Paris stormades (Läs mer här)
  • Nederländerna: Klimatradikal jordbruksminister avgår efter protesterna (Läs mer här)
  • Nederländska bönder på väg till makten (Läs mer här)
  • Nederländska bönder gör uppror igen – över 100000 väntas samlas (Läs mer här)
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter