EU:s migrationspakt fortsätter att bli kritiserad över hela Europa både av partier men även regeringar och ministrar. Flera länder förkastar förslaget och nu överväger två länder folkomröstningar.
I Sverige har EU:s migrationspakt målats upp som en framgång för de som vill se en minskad invandring. Sverigedemokraterna var till en början kritiska men valde därefter att stödja migrationspakten. Men på andra håll i Europa låter det helt annorlunda.
Detta innebär EU:s migrationspakt
Migrationspakten röstades igenom av EU:s ministerråd under föregående vecka. För att förslaget ska vinna laga kraft måste även EU-parlamentet godkänna den.
Migrationspakten innebär att EU har rätt att tvångsfördela migranter till medlemsländerna enligt ett kvotsystem baserat på landets ekonomi, storlek och hur många man tagit emot historiskt.
Enligt pakten har EU rätt att tilldela ett land 30 000 migranter som ännu inte har några migranter men denna siffra kan fyrdubblas om pakten slutgiltigt godkänns av EU-parlamentet. Varje enskilt medlemsland kan dock välja att säga nej till att ta emot asylsökande men det är långt ifrån gratis. Det land som säger nej måste betala 22 000 euro, motsvarande omkring en kvarts miljon kronor, per migrant som man nekar inträde till.
För Ungern och Polen som tagit emot ytterst få kan detta bli en hård ekonomisk smäll.
Polen vill ha folkomröstning: ”Folket har rätt att bestämma”
Polens parlament har inlett en videokampanj mot migrationspakten och jobbar samtidigt för att anta en resolution som ger regeringen rätt att utöva sin vetorätt för att säga nej till pakten vid nästa EU-toppmöte, rapporterar Remix News.

Flera framstående akademiker, intellektuella och politiker ställer även krav på att regeringen ska hålla en folkomröstning om migrationspakten i samband med landets val i höst. En av de drivande bakom kravet är chefredaktören för en av landets största tidningar Sieci, Jacek Karnowski.
– Det är därför jag anser att det är rätt att hålla en folkomröstning i frågan – en folkomröstning om hur Polen ska se ut i framtiden. Folket har rätt att bestämma om de vill att deras städer ska se ut som de i Tyskland, säger Karnowski och refererar till det migrationskaos som Tyskland har.
Österrikes största parti om regeringen: ”Huggit österrikarna i ryggen”
Österrike är ett annat land som reagerat kraftigt på migrationspakten och landets största parti, FPÖ, kräver också en folkomröstning. FPÖ:s partiledare Herbert Kickl anser att landets regering har ”huggit österrikarna i ryggen” när de röstade igenom pakten.

– Skulle lagen passera Europaparlamentet kräver FPÖ en folkomröstning i Österrike om detta asylpaket, eftersom detta avtal inte gör något för att göra Europa till en fästning. Det är därför politikerna måste göra allt vi kan för att genomföra ett ’fästning Österrike’ och för att skydda landet från den nya migrationen, säger Kickl.
Tyska AfD om migrationspakten: ”Extremt farlig”
Tyskland har drabbats på ett liknande sätt som Sverige av hög invandring och landet plågas idag av kriminalitet, arbetslöshet och otrygghet. Alternativ för Tyskland (AfD) är ett parti som tydligt tagit ställning mot problemen och tidigare i veckan visade en färsk opinionsundersökning att de har ett väljarstöd på 20 procent vilket Frihetsnytt rapporterade.

AfD riktar skarp kritik mot EU:s migrationspakt och menar att den är är ”extremt farlig”. Gottfried Curio, talesman för AfD:s parlamentariska grupp, säger att de nya reglerna inte kommer att fungera i verkligheten.
Ungerns Viktor Orbán rasar mot EU
Ungerns premiärminister Viktor Orbán tycker att EU missbrukar sin makt och att unionen med våld försöker göra Ungern till ett mångkulturellt land.
– Bryssel missbrukar sin makt. De vill tvångsföra migranter till Ungern. Det här är oacceptabelt! De vill göra Ungern till ett invandrarland med våld, säger Orbán rapporterar Remix News.
Även Tjeckiens före detta premiärminister rasar mot migrationspakten och kräver att parlamentet samlas för ett extrainkallat möte, vilket Frihetsnytt rapporterat om.
Många menar att detta är en fortsättning på EU:s förfall och att migrationspakten kan innebära att flera medlemsländer väljer att lämna unionen.
Det är så snurrigt att man undrar hur makthavare tänker..?? Vi har ingen som helst skyldighet att ta in folk från främmande länder !!
Folk får lösa sina problem i sina egna länder.
Jag kan ju nämna att flera afrikanska länder har val med olika kandidater. Men väljarna röstar på sin stams hövding/ledare oavsett om denne är skvatt galen och enbart är ute efter att berika sig själv.
Zimbabwe är ett exempel..Mugabe vann val flera gånger trots att det fanns andra kandidater.
Syd Afrika är ett annat exempel…väljarna hade kunnat rösta ”vitt” och få ordning på elverk , vatten , kommunikationer osv…
men hudfärgen på politikern är viktigare !!!