Fynd kan kasta nytt ljus över svensk järnålder

Vid skånska Uppåkra pågår omfattande utgrävningar och stora fynd har gjorts som kastar ljus över Sveriges äldre historia, speciellt järnålder. Nu har ett stort fynd gjorts och dess innehåll har liknats vid de stora fynden vid Valsgärde och Sutton Hoo.

Vid Knästorp några kilometer från Uppåkra i Staffanstorps kommun, Skåne, pågår just nu stora utgrävningar av en boplats från svensk järnålder. Uppåkra är sedan tidigare känt och var under 1 000 år en central boplats i södra Sverige. Vid Knästorp har man funnit kvarlämningar som talar för att där funnits en vapensmedja, som varit knuten till Uppåkra, rapporterar Forskning & Framsteg.

Enligt arkeologerna ska platsen ha använts från år 200 till runt år 700, vilket gör den samtida med Uppåkra, vars storhetstid var från 100 år f.Kr. till runt år 900. Det var sannolikt exklusiva vapen och rustningar för stormän som tillverkades där. Bland annat har man funnit patriser (en slags stämpel som utgör en föregångare till gjutformar), som använts för hjälmdekorationer, liknande de som funnits vid Vendel och Valsgärde i Uppsala och de anglosaxiska fynden i engelska Sutton Hoo.

En matris som kan ha använts för att banka in figurer på krigarhjälmar. Foto: Fibulor från fynd som gjorts vid Uppåkra. Foto: Arkeologerna Statens historiska museer
En patris som kan ha använts för att banka in figurer på krigarhjälmar. Foto: Fibulor från fynd som gjorts vid Uppåkra. Foto: Arkeologerna Statens historiska museer

Storgård samlade dåtidens elit

Utgrävning i Knästorp. Foto: Arkeologerna Statens historiska museer
Utgrävning i Knästorp. Foto: Arkeologerna Statens historiska museer

Det är inte bara spåren efter vapenproduktion som hittats, utan även andra fynd som talar för att det var en välbärgad storgård med en varierad produktion. Bland annat har man hittat flera fibulor (dräktspännen) och spår efter storskalig öl- och matproduktion, samt exklusiva glas. Det talar för att detta var hem åt en mäktig storman med betydande inflytande i området, som ofta bjöd in till stora gästabud.

Det är väldigt tydligt en storgårdsmiljö, som verkligen tillhörde toppskiktet. Här bodde en lokal ledare, troligen med väpnat följe. Fragmenten av exklusiva glasbägare som vi nu hittat visar på en dryckeskultur där man bjöd viktiga personer på gästabud, slöt allianser och fattade maktpolitiska beslut, berättar Adam Bolander, arkeolog och projektledare på Statens historiska museers enhet Arkeologerna, för Forskning & Framsteg.

Utgrävningen har pågått sedan april och kommer pågå till midsommar, då man därefter kommer analysera det som grävts fram.De stora och rika mängderna av fynd som gjorts talar för att den framträdande historien om Knästorp kan innebära ett viktigt bidrag till kunskapen om svensk historia före vikingatiden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Detta var intressant.
    Men jag är glad att inte levt då….bara en sådan sak som tandvärk !!! Och att ha kliande löss är inte min melodi.
    Och visst är det härligt att kunna duscha varje dag…
    Sverige skulle kunnat vara riktigt hyggligt om vi sluppit Olof Palmes sjuka ideer om asylhantering mm.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter