Ingen självklarhet att Ungern godkänner Sverige

Sverige har fokuserat på att enbart blidka Turkiet när politikerna vill få in Sverige i krigsalliansen Nato. Nu verkar det som att politikerna även kommer att behöva bete sig annorlunda mot Ungern och framförallt sluta förolämpa landet, dess folk och regering. Annars kan Ulf Kristersson och hans regering glömma Natomedlemskapet.

Under hela våren har den svenska regeringen ansträngt sig till det yttersta för att fjäska för Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdogan, i hopp om att turkarna ska godkänna den svenska ansökan om medlemskap i Nato.

En helt annan attityd har man visat mot Ungern och dess nationalkonservativa styre. Där har svenska politiker kommit med den ena anklagelsen efter den andra om bristande demokrati och förtryck, trots att även Ungern fortfarande ska godkänna Sverige.

Ungersk irritation

Tidigare har bedömare antagit att Ungern kommer att godkänna Sverige efter att Turkiet gjort det, men nu verkar det som att politikerna kommer få äta upp alla förolämpningar man kastat mot Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán. Enligt den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Björn Söder, som även är ledamot i försvarsutskottet och riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling, är den ungerska regeringen rejält irriterad på sin svenska motsvarighet, rapporterar Dagens Nyheter (DN).

– Det [är] uppenbart att den ungerska regeringen är väldigt missnöjd med hur den tidigare regeringen har agerat när den lagt sig i ungerska inre angelägenheter och spridit en falsk bild av Ungern, säger Söder till DN och syftar bland annat på hur den socialdemokratiska socialministern och senare klimat- och miljöministern Annika StrandhällTwitter skrivit att Ungerns familjepolitik ”osar 30-tal”.

Enligt Söder skulle den dåliga stämningen kunna lösas om statsminister Ulf Kristersson besöker Ungern och försöker reparera relationen till Orbáns regering. Men när Söder har föreslagit detta för regeringen har han bara fått svaret att den ungerska regeringen ska gå via den svenska ambassaden i Budapest. Beskedet är tydligt: det är ungrarna som ska komma krypande till Kristersson och inte tvärtom.

Ett svenskt dilemma

Det är ett dilemma som den svenska regeringen står inför. Om man inte lyckas förbättra relationen med Ungern är det sannolikt att Natomedlemskapet aldrig kommer att bli av. Men om man försöker förbättra situationen kommer det att vara ett erkännande att den svenska politiska arrogansen varit felaktig och att man tvingas erkänna den nationalistiska och konservativa ungerska regeringen som legitim och demokratisk.

Tidigare har Ungern begärt att de svenska politikerna ska sluta upp med sin smutskastning av landet. Där har plötsligt utrikesminister Tobias Billström blivit principfast och vägrat gå med på detta.

Med tanke på den svenska regeringens krypande för Turkiet kan det framstå som underligt att man inte ens vill ge sken av att visa respekt för Ungern. I synnerhet med tanke på att man varit beredd att inskränka grundlagen för Turkiets skull.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter