Konjunkturinstitutets nya prognos visar att lågkonjunkturen blir kortvarig och inte lika farlig som man först trodde. Ett positivt besked om Sveriges ekonomi.
Konjunkturinstitutet (KI) höjer sin BNP-prognos för innevarande och kommande år ett snäpp och räknar med att lågkonjunkturen inte blir så långvarig eller farlig som man först trodde.
Arbetslösheten ökar avsevärt mindre än under tidigare lågkonjunkturer och ännu finns inga tecken på att arbetsmarknaden håller på att försvagas vilket förstärker bilden av att lågkonjunkturen inte blir långvarig.
– Lågkonjunkturen bedöms bli relativt kortvarig och syns främst genom att företagens produktivitet blir lägre än normalt. På arbetsmarknaden kommer lågkonjunkturen bara att synas i liten utsträckning och arbetslösheten ökar betydligt mindre än under tidigare lågkonjunkturer, skriver KI i sin prognos.
– Man kan sammanfatta det med att lågkonjunkturen blir inte så farlig som vi först trodde. Den blir svagare, inte så många arbetslösa som vi trodde, knappt märkbart, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i Morgonstudion.

Riksbanken spås sänka räntan under 2024
Enligt KI:s prognos kommer KPIF-inflationen att minska framöver och under 2024 andra hälft kommer den att ligga under Riksbankens inflationsmål.
Riksbanken spås också inleda en serie räntesänkningar under det andra kvartalet 2024. Samtidigt spås finanspolitiken läggas om i syfte att ge stöd åt Sveriges ekonomiska återhämtning.
– Budgeten för 2024 bedöms innehålla ofinansierade åtgärder motsvarande 45 miljarder kronor, varav 25 miljarder kronor riktas mot hushållen. Det är dock penningpolitiken som tar huvudansvaret för konjunkturstabiliseringen de kommande åren, skriver KI i sin prognos.
Hittills har hushållen drabbats hårt men det finns positiva tecken
En hög inflation och ständigt höjda räntor har i huvudsak slagit hårdast mot Sveriges hushåll. Byggbolagen som bygger bostäder har också drabbats hårt vilket syns i den minskade produktionstakten.
Om KI:s prognos visar sig stämma ljusnar det för svenska hushåll och framtiden kan bjuda på en bättre situation.
– De här högre räntorna och inflationen syns också i att konsumtionen har fallit. Hushållen var som deppigast innan jul när vi hade höga energipriser, nu är det på väg upp, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet, under en pressträff enligt SVT.