Koranfotboll och -bränning i Stockholm

Den första koranbränningen sedan kammarrätten upphävde polisens beslut om att neka tillstånd för detta har nu genomförts utanför den stora moskén på Södermalm i Stockholm. Frihetsnytt var på plats.
Manifestation samlade både nyfikna åskådare, journalister och muslimer. Foto: Frihetsnytt
Manifestationen samlade både nyfikna åskådare, journalister och muslimer. Foto: Frihetsnytt

Under onsdagseftermiddagen runt 13:30 genomförde den kristne irakiern Solwan Momicki sin utlovade koranbränning utanför Stockholms moské på Södermalm. Detta skedde samtidigt som muslimerna firade Eid, slutet på fastan, och det fanns oro för att det skulle bli stökigt.

Detta utgör den första koranbränningen sedan kammarrätten fastslagit att polisen gjort fel som nekat den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan att genomföra koranbränningar. Som Frihetsnytt har rapporterat bröt polisen dessutom mot lagen när man gjorde detta.

Runt 13:00 var det lugnt på plats, då det framförallt var poliser, som säkrade området, och ett uppbåd med journalister från samtliga medier närvarande. Allteftersom det började dra ihop sig fylldes det på folk, både journalister, nyfikna förbipasserande, samt muslimer, varav de flesta var lugna och gick in i moskén, men några stod under manifestationen och skrek glåpord och ”Allah akhbar!”. Polisen omhändertog en man som stod vid avspärrningen och höll i en sten, vilken han vägrade släppa trots befallning från polisen.

En man delar ut choklad till de församlade. Foto: Frihetsnytt
En man delar ut choklad till de församlade. Foto: Frihetsnytt

En annan muslimsk man visade betydligt större välvilja och delade ut chokladaskar till de närvarande, som uttryck för god vilja i samband med Eid.

Fotboll och baconlindning

Runt 13:37 kom Solwan, tillsammans med en kamrat in på det inhägnade området, bärandes svenska flaggor och spelandes den svenska nationalsången. Han hade med sig en uppsättning koraner, som han kastade i luften, rev ut sidor ur och sparkade fotboll med. Han lindade även in ett exemplar i bacon, samtidigt som han talade om vad islam och sharia innebär, samt vad koranen egentligen står för.

Han talade dock inte vare sig svenska eller engelska, utan talade på arabiska (vilket verkade reta upp några av de motdemonstrerande muslimerna ytterligare), medan hans kamrat översatte på svenska. En kvinna, som inte verkade vara muslim, skrek åt honom att ”tala svenska” och verkade överlag fientligt inställd till manifestationen.

Till slut var det dags för att tända eld på koranen (se videon nedan).

Film: Frihetsnytt

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Ha-ha-ha…journalisterna på SR Dagens Eko vet inte hur dom skall göra….en Irakier som leker med en bok….som han själv äger ..
  men det tjatas förstås om att det är anmält mot det förbannade HMF och eldningsförbud…

  Regimerna i Sverige hetsar mot oss med sin hmf….det är mycket provocerande. Utmanar all anständighet .
  Och att advokaterna hade en ordf. som går till expo , visar ju att inte ens advokater står fria och obundna om vi skulle behöva anlita en advokat .
  Efter att Mässan avklarats 7 okt är det tveksamt om jag står ut med att bo kvar här . Man kvävs .

 2. Det är lite intressant att han river ut sidor av koranen och gnuggar mot sina skosulor. I arabisk kultur är skosulan det absolut värsta som finns – det enda som är smutsigare än en hund, ungefär.
  Och baconlindad koran? Wow, kreativt.

  Som troende muslim blir jag personligen inte alls förolämpad av detta. Jag ser själv många problem med islamsk kultur: hedersvåld, kvinnoförtryck, hjärntvätt. Men det är inte BOKEN som ligger bakom detta – det är människor.

  Med tanke på att mannen är en kristen arab uppfattar jag detta som att han tar tillfället i akt – i och med den fantastiska yttrandefriheten vi har i Sverige – och försöker späda på det ”religionskrig” som länge pågått i arabvärlden (t ex Syrien) där kristna hotas och förföljs. Jag önskar att alla människor kunde hålla sin religion på en nivå som inte skadar varken dem själva eller andra – och speciellt barnen!

  Här vill jag inflika att kristna araber inte är mycket bättre än muslimer, vad gäller kvinnoförtryck. En gång blev jag påhoppad – på ett barnkalas – av ett gäng så kallade kristna syrier i Göteborg där jag då bodde. Jag uttryckte en önskan att besöka en vacker syrisk kyrka, men när det framkom att jag var troende muslim var jag inte välkommen. En man i sällskapet ansåg att jag hade ”läst för många böcker”, varpå jag sa åt hans fru att jag ansåg att hennes man pratade för mycket och att hon borde säga åt honom att vara tyst.

  Dessa diskussioner är superviktiga för vår demokrati, hälsa och utveckling.

  Allaho akbar! Glad sommar alla frihetsälskande bröder och systrar.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter