Nya migrationslöften från EU-ledare

Terrordådet i Bryssel under måndagen, som kostade två svenskar livet, utfördes illegal migrant. Detta har orsakat hård kritik mot Europas regeringar, vars migrationspolitik många gånger har varit väldigt slapp. Nu kommer ledarna med nya löften.

Under onsdagen lovade ledarna för EU:s länder att man ska stärka skyddet för Europas gränser. Man lovade även att i större skala skicka ut personer som inte hade rätt att befinna sig i Europa, rapporterar Reuters.

Orsaken är att Europas slappa migrationspolitik har fått hård kritik efter terrorattentatet i Bryssel, där två svenskar sköts ihjäl och en tredje skadades. Gärningsmannen, islamisten Abdesalem Lassoued, skulle ha utvisats redan 2020, trots att polisen kände till att han hade kopplingar till militant islamism. Istället kunde han fortsätta att vistas på svensk mark, vilket skulle kosta svenskarna livet.

Belgiens premiärminister, Alexander De Croo, tryckte på att myndigheterna skulle bli effektivare med att skicka ut illegala migranter. Det som brukar anges som ett skäl för att inte göra några större ansträngningar, är att ursprungsländerna inte vill ha tillbaka sina egna medborgare.

Detta problem har Storbritannien jobbat med att kunna kringgå, genom att ingå ett avtal med Rwanda, Centralafrika. Rwanda förbinder sig att husera migranterna i väntan på att deras asylansökan hanteras. Detta har dock överklagats av migrantaktivister och just nu hanteras det överklagade ärendet i domstol.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter