Regeringens nya giv? Personer med kompetens?

Ytterligare en generaldirektör får sparken av regeringen. Denna gång får den kvinnliga generaldirektören lämna sin position på Strålsäkerhetsmyndigheten omgående. Anledningen är bristande kompetens på kärnkraftsområdet.

Nu får även Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier lämna sin position, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen skriver att det är i samband med att energipolitiken läggs om och att Strålsäkerhetsmyndigheten därmed får nya arbetsuppgifter med tillståndsprövning för ny kärnkraft, och att det därför behövs en ny ledning. Man söker någon med djupa kärnkraftskunskaper som ändå inte står branschen för nära, säger Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari

Får lämna i förtid

Den sparkade generaldirektören får alltså lämna sitt uppdrag i förtid då hennes förordnande går ut sommaren 2025, men hon landar tryggt på den gamla elefantkyrkogården Regeringskansliet. I bästa fall med andra arbetsuppgifter men alldeles oavsett, med en rejält tilltagen lön.

Av pressmeddelandet framgår att Cromnier inte har de kunskaper som behövs för att kunna hantera den nya kärnkraftsomställningen, men att hon har åstadkommit goda resultat i övrigt. Hon har innehaft tjänsten sedan sommaren 2019.

Vikarierande GD Michael Knochenhauer från en konferens i USA 2015. Foto: Wikipedia/Nuclear Regulatory Commission from US

Det här arbetet kommer att ställa stora krav på generaldirektörens egen kompetens inom reaktorsäkerhetsområdet såväl som av erfarenhet av säkerhetskulturarbete, säger Daniel Westlén.

Vikarierande GD för myndigheten blir en tidigare avdelningschef på myndigheten Michael Knochenhauer med tillträde den 29 maj.

Vilken kompetens blev hon rekryterad för?

Att Cromnier dock blir petad omedelbart och att en vikarie tillsätts under rekryteringsprocessen kan ju tyda på att resultaten möjligen inte varit odelbart positiva, tillåter vi oss att spekulera på redaktionen.

För om man som högsta chef på Strålsäkerhetsmyndigheten inte har kompetens om ett av de riktigt tunga områdena där strålskydd är av tämligen stor betydelse, nämligen kärnkraften – vad blev man då rekryterad på för kriterier?

Rekryterar kompetens helt plötsligt

Nyligen meddelades också att statliga Vattenfall får en ny styrelsemedlem i form av Ingemar Engkvist, som är både meriterad tekniker och kärnkraftsvän, vilket möjligen tyder på att regeringen och SD menar allvar med att försökta få ordning på svensk kärnkraft åtminstone. Om än vindkraften är ett områden där oenigheten är större och där en möjlig konflikt är under uppsegling.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter