Säpos lägesbild – ”Antistatliga aktörer” återigen ett stort hot

Säkerhetspolisen, Säpo, har presenterat sin årliga lägesrapport för säkerhetsläget i Sverige. Utöver hotet från andra länder pekas även den diffusa gruppen ”antistatliga aktörer” ut som ett hot.

Under onsdagsmorgonen höll Säkerhetspolisen, Säpo, en pressträff om lägesbilden för det svenska säkerhetsläget. Med på pressträffen var säkerhetspolischef Charlotte von Essen och Säpos operativa chef Fredrik Hällström.

På pressträffen blickade von Essen tillbaka till februari 2022, i samband med den ryska invasionen av Ukraina. Enligt henne har säkerhetsläget förvärrats under de två år som gått, i synnerhet under 2023. Utöver utvecklingen i Ukraina tog hon även upp det pågående kriget mellan Israel och Hamas på Gazaremsan.

Dessa länder hotar Sverige

Liksom tidigare pekades Ryssland, Kina och Iran ut som de stora hoten mot svensk säkerhet. I Rysslands fall handlade det om att komma över teknologi som kunde användas i kriget. Iran skulle ha ägnat sig åt övervakning av iranier som är bosatta i Sverige.

Kina pekades ut som ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi. Utöver att ägna sig åt olovlig underrättelseverksamhet i Sverige, försöker kineserna även få tillgång till forskning som bedrivs på universiteten. Hällström varnade för en situation där Kina investerat i samhällsviktiga funktioner i Sverige, som man skulle kunna utnyttja för politiska påtryckningar.

Otydligt begrepp för att stämpla oliktänkande

En grupp som Säpo har börjat lyfta fram mer och mer den senaste tiden är den otydligt definierade kategorin ”antistatliga aktörer”. Dessa utgör av personer och grupper som kritiserar staten, makthavarna och politikerna.

Enligt von Essen och Hällström sprider dessa ”konspirationsteorier” om Sverige som ett land i förfall. Dessa anklagas även för att underminera ”tilltron till det demokratiska systemet”.

Frihetsnytt har tidigare granskat Säpos uttalanden om ”antistatliga aktörer”. Det har konstaterats att det rör sig om en godtycklig stämpling av personer, som på demokratisk väg använder sin yttrandefrihet för att kritisera makten.

Sommaren 2023 publicerade Försvarets Forskningsinstitut (FOI) en rapport där fri media pekades ut som ”hot mot demokratin”. Frihetsnytt var en av medierna som pekades ut, tillsammans med bland annat SwebbTV, Fria Tider, Nya Tider och Samnytt. Det avslöjades snart att personerna bakom rapporten var politiskt engagerade personer som var uttalade motståndare till de frågor som fri media lyfter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

4 KOMMENTARER

  1. Det är fler och fler som kommer att vara med i den grupperingen av ”antistatliga aktörer”. Märkligt att man inte ska få yttra sig när makten beter sig sinnessjukt. Det är väl hellre sunt att kritisera dårarna hur de beter sig och svamlar som galningar om allt negativt som de själv åstadkommit.
    Nog vill de åt ”antistatliga aktörer” som stör deras arbete mot en sann diktatur.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter