SBAB höjer räntorna trots miljardvinst

Trots att SBAB gjorde en vinst på 2 miljarder kronor förra året så går nu banken ut och höjer räntorna. Socialdemokraterna har tidigare sagt att staten bör ta ett hårdare grepp om den statliga banken SBAB så att de sänker sina räntor för att på så sätt få ökad konkurrens bland bankerna. Nu går alltså SBAB ut och gör det totalt motsatta.

Nu blir det ännu dyrare att låna pengar trots att bankerna tjänar stora summor pengar. Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomipolitiske talesperson, sa tidigare i juni till Aftonbladet att SBAB borde användas för att pressa ned räntorna och tvinga fram en konkurrens som leder till billigare lån för låntagarna.

Staten måste ta ett hårdare tag om SBAB. Sedan tidigare har Vänsterpartiet fört fram förslaget att SBAB ska användas för att öka konkurrensen i banksektorn för att försöka få ner bolåneräntorna.

SBAB höjer räntan

Nu blir det alltså ännu dyrare att låna när SBAB går ut med en räntehöjning för tremånadersräntan med 0,25 procentenheter till 4,92 procent och bolån med längre bindningstid höjs med mellan 0,05 och 0,35 procentenheter.

Att man höjer räntan har sin grund i att Riksbanken valt att förra veckan gå ut med att de höjer styrräntan med 0,25 procentenheter. Riksbanken är den bank som lånar ut pengar till bankerna.

Samtidigt som räntan på lån höjs så blir det mer lönsamt att spara pengar. SBAB höjer nämligen inlåningsräntan med 0,25 procentenheter.

Svenskar mest belånade i världen

Frihetsnytt har talat med Arne Weinz, serieentreprenör och författare, som menar att detta kommer att få bomarknaden att fortsätta falla.

Arne Weinz. Foto: Frihetsnytt
Arne Weinz. Foto: Frihetsnytt

Vad innebär denna höjning av räntan på lån för privatlåntagaren?

– Det kommer att minska viljan att låna pengar och då ska man veta att privatpersoner i Sverige är de mest belånade i världen. Det kommer att ytterligare göra att bomarknaden svalnar av, det vill säga att priserna på bostäder kommer att falla.

Vad beror det på att riksbanken höjer styrräntan?

– Ja man tvingas att höja på grund av hög inflation i Sverige. Man har helt enkelt inget val då vi tryckt för mycket pengar utan att ha täckning i verkligheten. Detta skedde bland annat i samband med coronapandemin då Sverige slängde ut pengar åt olika håll. Det gäller framför allt coronastödpaketen till Sydeuropa som uppgick till enormt höga belopp.


Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter