Sitter Ebba Busch löst i partiet?

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch åkte på semester med sina barn och lät vice partiledare Jakob Forssmed ta söndagens partiledardebatt i statstelevisionen. Nu kommer kritik mot henne från både opposition och internt i partiet.

Kristdemokraternas (KD) vice partiledare Jakob Forssmed fick mycket beröm för sin insats i söndagens partiledardebatt i SVT. Han visade en nedtonad retorik med mer betoning på mjuka frågor, vilket uppskattades i partiet enligt Expressen som ringt runt till olika partiföreträdare. Därmed kom frågan om vem som bäst skulle leda partiet upp på tapeten.

– Att han levererar så bra väcker ju tanken om honom som en potentiell efterträdare bland många, men det väcker också tanken om vilken framtoning vi ska ha, säger en mycket central företrädare enligt tidningen. 

Johan Ingerö och Sara Skyttedal. Fotokollage Frihetsnytt: t.v. Wikipedia/US Embassy Sweden, t.h. EPP

Efter valet, där KD tappade tre av 22 mandat, har det varit ”en svår tid för partiet”, som partiledaren Ebba Busch själv har uttryckt det.

Sparkade Johan Ingerö efter sexanklagelser

Buschs hantering av debaclet kring Sara Skyttedals sexanklagelser mot den dåvarande partisekreteraren Johan Ingerö har skapat en del missnöje i partiet. Ingerö avskedades av Busch efter att denna flera år gamla händelse kom i dagen, och Busch sade att hon alldeles oavsett anklagelserna mot Ingerö skulle ha avskedat honom eftersom hon insett att han inte höll måttet som partisekreterare. Något som många kristdemokrater inte alls höll med om.

Efterträdaren är måttligt populär

Liza-Maria Norlin. Foto: Riksdagen

Som efterträdare på partisekreterarposten valde hon Liza-Maria Norlin, vilket inte alls var ett uppskattat val av många partimedlemmar, inte heller på den allra högsta nivån. Norlin är känd för att ha argumenterat emot flera av partiets vägval, i synnerhet mot de mer högerorienterade ställningstaganden partiet har gjort, såsom den åtstramade migrationspolitiken och samarbetet med Sverigedemokraterna. Hon har även riktat kritik mot partiets beslut om vissa frågor i debattartiklar, vilket man definitivt inte kan göra som partisekreterare. I den rollen är det bara att ställa sig bakom partiets politik.

– Det är inte den partisekreterare jag hade valt, säger en tung företrädare i partiet och lyfter Liza-Maria Norlins motstånd mot flertalet av de vägval som gjorts under senare år.

Omprofilering pågår

Utnämningen av Norlin kan vara ett sätt att omprofilera partiet för att få det att framstå som lite mjukare jämfört med den linje som Busch har drivit. Partiet hade behövt en partisekreterare som enar istället för att dela partiet, menar flera företrädare, enligt Expressen. Att det dessutom är den tidigare Ebba-lojala falangen som nu lyfter skarp kritik, anses som lite bekymmersamt för Busch, men dock inte så pass att hennes roll som partiledare är hotad i dagsläget.

Att hon valde att åka iväg på semester i två veckor, har också kritiserats inom partiet. Det gav hennes ställföreträdare Jakob Forssmed ett utmärkt tillfälle att visa vad han går för. Senast i söndagens stora partiledardebatt. En central partikälla säger till Expressen att partiledarfrågan nu har kommit upp som ett diskussionsämne.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson menade att frånvaron av KD:s partiledare under debatten var ”ett hot mot demokratin”.

 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter