Total bojkott av Ben & Jerry’s efter ny pk-kupp

I samband med USA:s nationaldag, när hundratals miljoner amerikaner firar sitt land och kampen för självständighet, valde glassföretaget Ben & Jerry’s, som är ökänt för sina politiskt korrekta ställningstaganden, att försöka skuldbelägga dagens amerikaner. Tilltaget har dock inte passerat obemärkt och nu får företaget äta upp både sin glass och sina ord.

Ytterligare ett politiskt korrekt företag hotas av en massiv bojkott i USA efter ett impopulärt ställningstagande. Denna gång är det glassföretaget Ben & Jerry’s som begått det stora misstaget att försöka skuldbelägga det amerikanska folket på deras egen nationaldag den 4 juli.

Dagen då man firar undertecknandet av självständighetsförklaringen 1776, då de tretton ursprungliga kolonierna (numera delstaterna) förklarade sig självständiga från den brittiska kronan under det pågående amerikanska frihetskriget (1775-1783), valde företaget att på sin Twitter skriva att USA existerar på land som ”stulits” från indianerna.

I inlägget länkar man därefter till ett upprop där man bland annat anser att marken där monumentet Mount Rushmore (som skildrar fyra amerikanska presidenter: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln) ligger ska återbördas till Sioux-indianerna.

Enorm bojkottkampanj inledd

Detta uttalande ledde snabbt till ett kraftigt bakslag på internet, där folk påtalade att Ben & Jerry’s aldrig haft några problem att tjäna pengar och bli enormt rika genom att verka på den ”stulna” marken. Nu förolämpar företaget alla generationer av amerikaner som kämpat och byggt upp landet och det system som gjort det möjligt för företaget att växa.

En användare lyfter även frågan hur långt tillbaka man ska gå för att mark inte ska ses som stulen, och hur lång tid efteråt som krav kan ställas på att lämna tillbaka den. Andra användare påtalar även hur marken bytte ägare långt innan européernas ankomst och de rena utrotningskrig som indianerna bedrev mot varandra.

En annan användare påtalar att Ben & Jerry’s inlägg andas rasism och detta kan ses som en uppmaning att alla folk ska återvända till sina respektive hemländer.

Det tog inte lång tid innan en omfattande kampanj vid namn #boycottbenandjerrys lanserats, där ett stort antal användare tillkännager att de numera bojkottar företaget och uppmanar andra att göra det.

Håller själva till på ”stulen mark”

Många uppmärksammar även det omfattande hyckleriet som Ben & Jerry’s ägnar sig åt när de uppmanar andra att lämna tillbaka land till urinvånarna. Deras fabrik ligger nämligen på mark som togs från Mohikanerna och Pennacook-folket. Flera uppmanar nu företaget att föregå med gott exempel och lämna över fabriken till dessa stammar.

Uppmaningen verkar inte heller ha tagits emot väl av medlemmar i den grupp som Ben & Jerry’s försöker göra sig till talespersoner för. En av användarna skriver att hon härstammar från indianstammarna Sioux (gruppen som den legendariske indianhövdingen Sitting Bull tillhörde) och Navajo, samt att hon skäms över att företaget försöker skuldbelägga amerikaner å deras vägnar (utan att ha blivit ombedda att göra det).

Istället anser hon att om företaget verkligen är så måna om de amerikanska urinvånarna som de påstår sig vara, bör de istället hjälpa de indianer som bor i USA att bygga upp sina samhällen och få ett drägligare liv.

Ökända för politisk aktivism

Det är inte första gången som Ben & Jerry’s tar ställning i politiskt korrekta frågor. De har bland annat propagerat för fri invandring, tagit uttalad ställning mot Donald Trump, samt förespråkat klimatalarmism.

Även i Sverige har de varit aktiva. Bland annat tog företaget ställning 2018 för Gymnasielagen som innebar att runt 9 000 afghanska så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” (vilkas ålder sällan utsattes för några större kontroller) plötsligt skulle få stanna i Sverige. Även på andra sätt har man stöttat aktivism för att öka migrationen till Sverige.

Bekanta ansikten – bekant agenda

Ben & Jerry’s skryter med att de är ett ”oberoende” dotterbolag till Unilever, ett av världens största livsmedelsföretag. Aktier till Ben & Jerry’s finns inte på börsen, utan det är Unilevers aktier man köper om man vill kunna göra anspråk på delägarskap.

Tittar man på de största delägarna av Unilever, så utgörs den näst största enskilda delägaren av ett för Frihetsnytts läsare bekant namn: BlackRock (här i egenskap av BlackRock Advisors LLC). Tittar man därefter på aktiefondsinnehavarna finns flera kopplingar till både BlackRock och Vanguard: Vanguard Equity Income Fund; Vanguard Wellesley Income Fund; BlackRock Equity Dividend Fund; Vanguard Windsor Funds.

Som Frihetsnytt tidigare har rapporterat visade det sig att det var just BlackRock och Vanguard som var pådrivande i den amerikanska öltillverkaren Anheuser-Buschs, som tillverkar Bud Light och Budweiser, katastrofala beslut att ingå ett samarbete med den transsexuella influeraren Dylan Mulvaney. Den öppet politiska markeringen togs inte väl emot av konsumenterna, som inledde en omfattande bojkott av företaget, med följden att dess siffror på börsen störtdök och försäljningen fullständigt kollapsade.

Ben & Jerry’s har som sagt genom åren visat sig vara politiskt aktiva på egen hand, men de ljusskygga delägarna har sannolikt inga problem med detta. Frågan är bara hur de ser på att ytterligare ett företag hamnat i en krissituation på grund av sina ställningstaganden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

4 KOMMENTARER

 1. Glassen är fö. dyr !!
  Själv köper jag GB:s halvlitrar i pappersförpackning delar på mitten och äter direkt ur med sked.

  Visserligen är det sant att ; –Indianerna stoppade inte invandringen-Nu bor dom i reservat .

  Men det är försent att göra något åt det.

  Vi lever i nästan samma verklighet i Sverige.

  Vi har regeringar som släpper in främlingar som dödar , förnedrar , rånar ,våldtar och plundrar oss.

  Och om vi protesterar blir vi åtalade för ” HMF” .

  Inte kul !!

 2. Håller fullständigt med dej Ricky, vi lever snart i reservat som indianerna gör!
  Det är bra att det finns alternativ media annars hade vi redan suttit i de reservatet.
  Men vi har mer som vi ska bojkotta och det är varor som t. Ex. Arla, GB Glass och många mer, de är Halalcertificerade, dvs företagen sponsrar terroristerna med pengar för att deras folk ska köpa varorna. Gå med I Facebook gruppen Nej till halalcertificering.
  Det går lätt att göra egen glass: tre skålar, 4 äggulor i en, 4 äggvitor i en, 4 dl grädde och 4 msk honung och lite salt i en. Vispa äggvitan hårt, gulan (den blir inte stel, men ändrar lite i färg) grädden med honung o salt o gärna lite vanilj hårt, blanda sedan ihop det, häll det i en burk med lock o lägg i vad du önskar, choklad, bär osv, sedan in i frysen ca 4 Tim.

 3. Måtte alla dessa PK-företag gå samma öde till mötes d v s konkurs! Det gäller att slå till mot pengarna. Då ändrar företagen snabbt sin policy.
  Tyvärr styrs världen av några få ekonomiska jättar (Black Rock, Vanguard och några till). För att bryta deras inflytande måste de hårdbeskattas och delas upp i mindre bolag. Men detta lär väl inte ske?

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter