Trump använder motgången till sin fördel

Donald Trump har infunnit sig i Georgia och tagit ett häktesporträtt, ett så kallat ”mugshot”. Porträttet sprids nu i all världens medier, inte minst av presidenten själv, för att visa hur den politiska makten ger sig på honom.

Under natten till fredagen (svensk tid) infann sig USA:s tidigare president, Donald Trump, i Fulton County Jail, häktet i Atlanta, Georgia. Han fick betala borgen på 200 000 dollar (ungefär 2,2 miljoner svenska kronor), för att inte bli frihetsberövad i väntan på rättegång. I en intervju med Fox News berättar han att det var myndigheterna på plats som insisterade på att han skulle ta ett porträtt, en så kallad ”mugshot”.

– De insisterade på en mugshot och jag gick med på att göra det, berättar han, Det här är den enda gången jag någonsin har tagit ett mugshot.

Han är även den förste presidenten någonsin att ta ett mugshot och den historiska bilden sprids nu i världens medier. Att det kan ha varit ett sätt att förnedra honom och stärka bilden av honom som kriminell, ger han uttryck för i intervjun.

Det är ingen trevlig känsla, i synnerhet som du vet att du inte har gjort något fel.

Anklagelserna som riktas mot honom handlar om att han ska ha försökt att påverka valet 2020 i delstaten Georgia, genom att peka ut den överhängande risken för att valfusk hade begåtts.

Vänder motgång till framgång

Men Trump har inte låtit det knäcka honom, utan använder själv porträttet för att visa hur desperat den politiska makten är att få bort honom.

För första gången sedan 2021, i samband med att kongressbyggnaden i Washington DC stormades den 6 januari 2021, lade Trump upp ett inlägg på X/Twitter med bilden och texten ”Valsabotage” och ”Ge aldrig upp!”, tillsammans med en länk till hans kampanjsida, där man kan donera pengar till hans valkampanj.

Kompakt stöd

På både X och Trumps egen sociala media, Truth Social, regnar nu stödet in från hans anhängare, som backar upp sin favoritkandidat.

Flera bedömare tror även att hans popularitet kommer att skjuta i höjden i och med åtalet. Detta säger bland annat Sveriges Radios utsända i Atlanta, Trygve Ulriksen Skogseth.

I samband med den första primärvalsdebatten, som hölls natten till torsdag (svensk tid), var det sex av åtta debattdeltagare som försäkrade att de kommer att stödja Trump, om han blir vald till republikanernas presidentkandidat och även om han blir dömd i något av de fyra åtal som riktas mot honom.

Häcklar motståndarna

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om Trumps syn på att han ska infinna sig i häktet i Atlanta, samt att han ska betala borgen för att inte bli frihetsberövad. I ett inlägg på Truth Social skämtade han om hur rädda myndigheterna är för att han ska ge sig iväg i sitt privatplan, som har hans namn skrivet i stora gyllene bokstäver, utan att någon märker något.

”Det kanske vore bättre om jag tog det kommersiella flyget – jag är säker på att ingen kommer att känna igen mig”, skrev han ironiskt om sina möjligheter att försöka smita.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter