Erdogan ger nytt bakslag åt politikernas Natoplaner

Mer och mer talar för att ett turkiskt godkännande av det svenska Natomedlemskapet inte kommer vara i hamn före sommaren, vilket på sikt kan äventyra de svenska politikernas ambitioner att få in Sverige i krigsalliansen. Ansökningsprocessen har kantats av ständiga anpassningar till president Erdogans krav och nu framkommer att medlemskapet skulle kunna innebära ytterligare krav.

Vi är inte redo för Sverige just nu, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i en intervju med CNN, syftandes på den svenska ansökan om medlemskap i Nato och att Sverige inte gör tillräckligt för att utlämna personer som de turkiska myndigheterna anklagar för att vara terrorister.

Så länge Sverige fortsätter att tillåta undergrupper till terrorgrupper i Turkiet att ströva fritt i Sverige, på Stockholms gator, kan vi inte se positivt på Sveriges medlemskap i Nato, säger han och betonar att en Natomedlem bör vara bestämd i sin hantering av terrorism.

Kan kasta politikernas ambitioner över ända

Detta innebär att om Erdogan vinner den nya valomgången till det turkiska presidentskapet som hålls den 28 maj, då kan mycket väl de svenska politikernas ambitioner om ett medlemskap inför det stora Natomötet som hålls i Litauens huvudstad Vilnius den 11-12 juli, gå om intet.

Natoprocessen har varit allt annat än glamorös för utrikesminister Tobias Billström. Foto: Wikipedia/ European People's Party
Natoprocessen har varit allt annat än glamorös för utrikesminister Tobias Billström. Foto: Wikipedia/ European People’s Party

Om Sverige inte har kommit med till dess kan medlemskapsprocessen mycket väl bli ännu svårare. Som Frihetsnytt rapporterat anser bedömare att Sverige just nu har ett momentum på grund av kriget i Ukraina, då det finns ett intresse, hos framförallt USA, att få med Sverige för att ge Nato tillgång till svenskt territorium.

Samtidigt kan politikerna utnyttja den svenska rädslan för Ryssland för att rättfärdiga processen, som inte föregåtts av någon folkomröstning, men däremot en stor vilja att anpassa sig till de flesta krav som framförs av USA och Turkiet.

Men ju längre tiden går och ju mer utdragen processen blir, kan svenskarnas inställning bli desto negativare, samtidigt som Turkiets och Ungerns ständiga nekande att godkänna ansökan innebär stora prestigeförluster för den svenska regeringen.

Hur långt (och lågt) är politikerna villiga att gå?

Under en stor del av ansökningsprocessen har de svenska regeringsföreträdarna inte dragit sig för att krypa inför de flesta krav som ställs för att få ansökan godkänd. Frihetsnytt har bland annat rapporterat om hur utrikesminister Tobias Billström i turkisk tv gett uttryck för en vilja att inskränka svensk yttrandefrihet och den nya terrorlagstiftningen riktar sig sannolikt mot grupper som Turkiet vill se krafttag mot.

Nu rapporteras att Sverige förväntas ställa en fullt utrustad brigad på 5 000 man till Natos förfogande i händelse av en krigssituation i ”regionen” (som sannolikt syftar på Norden), rapporterar Dagens Nyheter (DN). Dessutom ska Sverige vara ett uppmarschområde om hot uppstår på Nordkalotten.

– I uppmarschområdet kommer man att förflytta Natoförband, organisera svenska förband och föra fram logistik till fronten, säger en Natokälla för DN.

Dessutom har varken de svenska politikerna eller överbefälhavaren Micael Bydén velat ge några besked om risken för att Nato placerar kärnvapen på svensk mark.

Nato-fartyg i Sverige 2022. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons
Nato-fartyg i Sverige 2022. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter