Krishantering del 3: Mat

Detta är del 3 i en artikelserie som kommer handla om hur du kan förbereda dig för en kris och hur du ska agera när den väl är framme. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska du ha beredskap för en vecka men gärna längre.
I dagens moderna matvarubutiker räcker det med att det blir ett längre strömavbrott eller att någon annan kris uppstår som hindrar mattransporterna för att butikernas hyllor ska gapa tomma efter bara några dagar. Detta ställer ett högre krav på att det individuella hushållet har beredskap med mat hemma.

Förr i tiden hade de flesta matvarubutiker ett större matvarulager vilket gjorde att även om leveranskedjorna skulle upphöra hade ofta butikerna mat för en längre tidsperiod.

Idag har nästan alla matvarubutiker en minimalt lager för att spara utrymme och minimera mängden mat som blir gammal och måste slängas. Detta är ett system som visserligen sparar pengar men som också gör att matvarubutikerna är väldigt beroende av att transporterna fungerar och därmed är känsliga för eventuella störningar.

Vad gör du om din lokala ICA inte längre har mat att sälja? Du kan förbereda dig på en eventuell kris genom att följa tipsen nedan.

Hur länge klarar du dig utan mat?

Är du frisk kan du klara dig ganska länge utan mat, faktiskt så lång tid som 2 månader. Men ju längre tid du går utan mat desto sämre blir din fysiska och mentala förmåga. Efter bara några dagar påverkas din mentala förmåga kraftigt och du kommer få svårare att tänka och börja må psykiskt dåligt. Efter ungefär 20-40 dagar utan mat kan kritiska och livshotande skador uppstå. Din kropp kan få sådana allvarliga komplikationer att den kanske aldrig återhämtar sig. Du både tänker sämre och mår sämre utan mat.

Hur mycket mat behöver du?

Hur mycket mat en vuxen person behöver beror på många olika faktorer och är högst individuellt. En bra tumregel är att du ska få i dig ungefär lika mycket mat som du får under normala förhållanden. Enligt allmänna kostråd behöver en kvinna 2000 kcal/dag och en man 2500 kcal/dag.

Hur ska maten förvaras?

Maten som du väljer att ha i beredskap ska förvaras torrt och svalt så längde det inte är mat som kräver andra förhållanden så som mjölk, ägg, kött och liknande. Du ska med fördel förvara maten på ett och samma ställe så att du enkelt kan ta med dig den vid behov men också för att få en översikt över hur mycket du har och kan urskilja den från din vanliga mat.

Vilken mat ska du ha i beredskap?

När du ska bygga ditt lager av mat hemma ska du helst välja mat som kan förvaras i rumstemperatur, har lång hållbarhet, kräver en liten mängd vatten, är enkel att tillaga eller helst kan ätas direkt som den är. Den bästa maten är den som kräver så lite andra saker som möjligt. Tänk även på att aktivt byta ut maten med jämna mellanrum så att hållbarheten alltid är så lång som möjligt.

Nedan kommer en konkret lista på vilken mat du kan köpa:

Mat du kan ha hemma:

 1. Konserver som kött, bönor, soppor, frukt, makrill, tonfisk
 2. Nötter, frön, torkat kött och torkad frukt
 3. Fruktkrämer och fruktsoppor
 4. Havregryn och flingor
 5. Pasta, ris, nudlar och pulvermos
 6. Energibars och choklad
 7. Knäckebröd
 8. Pålägg på tub
 9. Torrmjölkpulver
 10. Kaffe och te
 11. Honung, socker, sylt, marmelad
 12. Matolja, salt och kryddor
 13. Ägg (lång hållbarhet i kyl)

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter