Zelenskyj hålls personligt ansvarig för korruption

Den omfattande korruptionen i Ukraina har president Zelenskyj ett personligt ansvar för. Det anser en överväldigande majoritet av det ukrainska folket.

Enligt en ukrainsk studie, som bygger på två undersökningar1, är det ukrainska folket starkt kritiskt mot hur landets regering hanterar korruptionen.

78 procent av de tillfrågade anser att landets president, Volodymyr Zelenskyj, är personligen ansvarig för korruptionen, medan 18 procent anser att han inte är det. Äldre personer har en betydligt hårdare syn på ledarens ansvar. Bland de tillfrågade över 60 år ansåg 81 procent att Zelenskyj var personligen ansvarig.

Kamp mot korruption ett krav för utländskt stöd

Ukraina är beroende av utländskt stöd, genom omfattande militärt och ekonomiskt bistånd, inte minst från Sverige, som har skänkt försvarsmateriel för ett värde av över 20 miljarder kronor. Enligt studien ansåg 55 procent av de tillfrågade att det militära biståndet bör villkoras med att de ukrainska myndigheterna kraftfullt bekämpar korruptionen i landet.

Den 19 augusti besökte Zelenskyj Sverige, där han togs emot som en hjälte av både regeringen, samtliga partiledare för riksdagspartierna och kungafamiljen, vilket Frihetsnytt rapporterade om. Under besöket kom Zelenskyj och Sveriges statsminister Ulf Kristersson överens om tio punkter, som uteslutande handlade om hur Sverige skulle fortsätta att bistå Ukraina.

Volodymyr Zelenskyj och Ulf Kristersson håller en gemensam pressträff. Skärmavbild: Regeringskansliet
Volodymyr Zelenskyj och Ulf Kristersson håller en gemensam pressträff. Skärmavbild: Regeringskansliet

Detta kritiserades av Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson, som ifrågasatte de enorma mängderna av försvarsmateriel (den 16 augusti låg den totala summan på 20 miljarder kronor) som skänktes, utan minsta krav på motprestation eller insyn.

Några dagar tidigare föreslog regeringen ett enormt stödpaket av krigsmateriel till ett värde av 3,4 miljarder kronor. Detta kritiserades av Roger Richthoff, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och före detta ledamot i försvarsutskottet, som påtalade det enorma behov som den svenska Försvarsmakten har av de egna resurser, som nu skänks bort.

Hur mycket av det utländska stödet som har försvunnit ned i privata fickor nere i Ukraina, finns det inga säkra siffror på. Men den enorma folkliga kritiken talar för att det är ett omfattande problem.

Låg tilltro till utländska aktörer

Samtidigt som folket är starkt kritiskt till regeringen, är förtroendet för utländska aktörer väldigt svagt. De aktörer som har minst lågt förtroende är bland annat stora västerländska banker och internationella aktörer som IMF (International Monetary Fund sv. ”Internationella valutafonden”) och Världsbanken.

Men även dessa har ett lågt stöd. Endast 28 procent har ett förtroende för de västerländska bankerna och 19 procent har förtroende för IMF och Världsbanken.

Utländska aktörer kommer att stå för återuppbyggandet

På frågan om vem som kommer att ansvara för uppbyggandet av Ukraina, tror 28,1 procent att det är västerländska företag och banker som kommer att sköta detta, vilket är den högsta siffran för svarsalternativen.

Frihetsnytt har tidigare uppmärksammat de enorma intressen som investeringsbolaget BlackRock har i Ukrainakonflikten. Utöver att företaget hör till de största ägarna av de största vapentillverkarna, som USA:s regering skickar till Ukraina, har även en företrädare för BlackRock sagt att ”Krig är så djävla bra för affärerna”.

I juni rapporterade Financial Times att BlackRock, tillsammans med storbanken JP Morgan Chase, satt upp en bank som ska fördela pengar, från privata investeringar, i återuppbyggandet av Ukraina. I november 2022 nåddes en överenskommelse mellan BlackRock och den ukrainska regeringen, där BlackRock skulle få stort inflytande över återuppbyggandet, vilket bedömare tolkade som en inledning på processen att köpa upp Ukraina.

 1. Den ena genomfördes från 9 till 15 augusti 2023 av Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation tillsammans med den sociologiska tjänsten vid Razumkov Center. Där intervjuades 2019 personer över 18 år. Den andra genomfördes av Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation tillsammans med Kyiv International Institute of Sociology, från 3 till 17 juli 2023. Där intervjuades 2011 personer över 18 år []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

4 KOMMENTARER

 1. Både Ryssland och Ukraina är obegripligt korrupta.

  På den kommunistiska tiden kunde ledarna bo lyxigt med dom kunde iaf inte föra ut miljarder till skatteparadis och dessutom köpa sig groteskt dyra lyxyachter.
  När privatiseringen infördes släppte alla hämningar .
  Jag misstror alla politiker i båda länderna.
  Ukraina som är värst ute skulle ha ”god man” . En ärlig och okorrumperad person som kan utse en vettig regering.

 2. Hade vi velat stötta Ukraina, borde de första kravet ha varit att kräva ett slut på inbördeskriget, som pågått i 8 år, och rensa ut de ansvariga Nazisterna som har Stephan Banderas som sin hjälte. Ukraina har hela tiden fortsatt att beskjuta sin egen civilbefolkning i Donbass med de vapen vi nu har skänkt. Istället för att hjälpa de Ukrainska folket, hjälper vi till att utplåna landets unga manliga befolkning, upp till 500.000 döda!!!
  Vi hjälper till att totalt förstöra Ukraina genom att anamma Västs och NATOs agenda, att använda Ukraina för att försvaga Ryssland och Putin i detta proxykrig (krig via ombud). Precis det motsatta är det som händer, Västs försvagas och Ryssland stärks. Sverige söker desperat medlemskap i NATO, överger sin neutralitet och sin möjlighet att vara en balanserande part som står upp för mänskliga världen.
  Vårt agerande är skamligt!!!

 3. Jag ser att EU beslutat att ryskregistrerade bilar skall beslagtas om dessa passerar gränsen mellan Finland och Ryssland.
  Ryska privatpersoner som hälsat på släktingar på den finska sidan skall alltså bli av med sin bil. !! 🤨
  Dessa ständiga nålstick från EU .😡
  När smäller det till på riktigt ?? 🤔
  Det känns som om EU och USA försöker provocera fram ett storkrig . 🤨 Dom leker med elden !!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter