Hemligt dokument läckt – kan orsaka nya bondeprotester

I Nederländerna har politikerna inte lärt sig vad som händer när man försöker inskränka böndernas friheter. Nu avslöjas det att man har planer på att begränsa antalet kor en bonde får ha. Men bönderna viker inte ned sig och har tidigare visat att de inte accepterar orättvisor.

Det finns planer i Nederländerna på att införa nya radikala inskränkningar för landets bönder, allt med hänvisning till att man ska möta EU:s klimatmål. De nya planerna innebär en kraftig begränsning av hur många kor en bonde får ha, vilket kommer vara 0,35 hektar (3 500 m2) per boskapsenhet (måttenhet, som utgår från hur mycket betesmark ett boskapsdjur behöver, vilket bygger på hur mycket en mjölkkos behov är), rapporterar The Telegraph.

The Telegraph liknar detta med att endast två kor i så fall skulle få plats på en yta som motsvarar en genomsnittlig fotbollsplan, vilket är en yta på 100 x 64 meter (6 400 m2) i både Storbritannien och Sverige. Detta skulle innebära en enorm minskning av mängden boskap, i synnerhet i södra Nederländerna, där man i genomsnitt har 3,5 boskapsenheter på denna yta.

Endast två kor ska få finnas på en yta motsvarande en fotbollsplan. Foto: Envato
Endast två kor ska få finnas på en yta motsvarande en fotbollsplan. Foto: Envato

Protesterna engagerade en hel värld

De styrande politikerna i Nederländerna har all anledning att inte vilja offentliggöra sin agenda gentemot bönderna. Sommaren 2022 skakades landet av omfattande protester mot regeringens planer, som försämrade situationen för bönderna, vilket kom att kallas Bondeprotesterna och var något som Frihetsnytt återkommande rapporterade om.

Tusentals bönder satte sig i sina traktorer och jordbruksmaskiner, för att blockera motorvägar och visade politikerna vilken styrka som finns hos de nederländska bönderna när någon försöker sätta sig över dem.

Protesterna spred sig över hela världen och snart blockerade jordbruksmaskiner vägar i flera länder, för att visa respektive lands regering att bönderna är många och de är starka. I länder som Tyskland, Italien och Nya Zeeland inspirerades bönderna av sina kollegor i Nederländerna

Vad är det offentliga skälet och vad är det egentliga?

Politikerna gömmer sig bakom förklaringen att man ville minska utsläppen av koldioxid och metan för att minska den globala uppvärmningen. Men den egentliga orsaken är med all sannolikhet inte så ädel som de vill ge sken av.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om oppositionspolitikern Thierry Baudets uttalande om att planerna gentemot bönderna handlar om att driva dem i konkurs och därefter utnyttja deras mark för att bygga bostäder åt de migranter som politikerna vill locka till Nederländerna.

De långtgående ambitionerna att minska de utpekade utsläppen känns igen från de lösningar som presenterats av World Economic Forum (WEF), där klimathotet används för att motivera omfattande inskränkningar i den personliga friheten och ägandet. Istället ska det vara överstatliga aktörer och företag som detaljstyr allt som sker i samhället.

I fallet med bönderna i Nederländerna innebär dessa inskränkningar att en stor andel av dessa drivs i konkurs, varpå marken antingen tas över av staten eller storbönder, som minskar antalet bönder i landet och gör det lättare att kontrollera livsmedelsproduktionen. På det sättet kan man strypa tillgången till mat om man vill stärka kontrollen över folket. Gör bönderna uppror i en situation när de inte har kontroll över maten blir det lätt för makten att stävja protesterna.

Historien visar, med exempel som Sovjet och Kina samt Irland under det brittiska styret, vilken katastrof som kan orsakas av att livsmedelsproduktionen är helt i händerna på en mäktig aktör, oavsett om det är staten eller privata företagare.

Bönderna ger sig aldrig

Men bara för att politikerna tvingats till förhandlingsbordet, innebär det inte att bönderna slagit sig till ro och är nöjda med situationen. Under både hösten och våren har bönderna organiserat stora protester, som ska ha samlat över 100 000 människor och 5 000 traktorer som använts för att blockera vägarna. De senaste protesterna har riktat sig mot regeringens planer på att köpa upp gårdar för att därefter stänga ned dem.

I mitten av mars gick även bondepartiet BoerBurgerBeweging (”Bonde-medborgarnas rörelse”) kraftigt framåt i landets provinsval och tog flera platser i senaten, vilket Frihetsnytt rapporterade om.

Politikerna togs med byxorna nere

Planerna på begränsningen av antalet kor var aldrig tänkt att nå ut till allmänheten, utan stod med i ett myndighetsdokument som skulle användas i förhandlingar mellan den nederländska regeringen och bönderna, en förhandling som politikerna tvingats till av bondeprotesterna. Men dokumentet kom mediebolaget NOS Broadcasting till del, som publicerade informationen.

I dokumentet citerades en studie från Wageningen University & Research, där det hävdades att den nederländska boskapssektorn behövde krympas med 30 procent, för att nå upp till olika klimatmål.

Offentliggörandet välkomnades inte av de nederländska politikerna, som skulle ha föredragit att sitta inne med informationen för att göra det svårare för bönderna att inte deras dubbelspel mot bönderna skulle bli känt.

Jordbruksministern Piet Adema var i synnerhet väldigt irriterad över läckan och sade att det skulle sabotera samtalen som regeringen höll med bönderna. Frågan är nu hur bönderna kommer att agera om de inte får tydliga garantier från politikerna att planerna på begränsningen av kor inte kommer att genomdrivas.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Klimatfånerierna bryr jag mig inte om. Däremot bör kor ha betesmark. Djuren behöver solljus och motion.
  Dessutom har aveln drivits för långt–vissa kor har groteskt stora juver. Kostackarna kan knappast gå .
  Ladugårdarna sköts med en massa elektronik som pytsar ut mat mm.
  Blir det ett nytt krig så kollapsar allt och djuren dör under svåra plågor.
  I Ukraina hade ju ett svinuppfödningsföretag med 68 000 !!!! grisar blivit strömlöst….alla djuren dog av svält. Det stod i lantbrukstidningen ATL.

  I Polen klarade folk sig hyggligt under kommunisttiden därför att det fanns miljoner småbruk där folk kunde köpa ägg , mjölk ,en bit fläsk ibland etc. Kommunisterna lyckades aldrig få bönderna att acceptera sammanslagningar till kolchos. Det fanns i Polen inte särskilt många stora gods heller att lägga vantarna på. Adeln hade f.ö. flytt eller dödats tidigare.
  Ett samhälle med många små matproducenter blir motståndskraftigare mot politiskt tyranni.

  I Polen fanns också den katolska kyrkan som motarbetade allt vad landets kommunistiska regering försökte införa.
  Kyrkan lyckades sätta käppar i hjulen för många kommunistiska påhitt. Men som sagt..det gick inte att krossa miljoner envisa polacker.
  Mina polska vänner säger att det är en polsk nationalkaraktär att vara mycket misstänksam mot all form av överhet och att ständigt vara beredd att göra motstånd.
  Synd att den inställningen inte finns hos svenskar. !!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter