Nytt vaccin på väg – kan få svalt mottagande

Med hänvisning till spridningen av Eris, den nya formen av Omikron-varianten, kommer ett nytt Covid-vaccin att släppas i USA under nästa månad. Dock förväntar sig hälsoexperter och analytiker att mottagandet kommer bli svalt, trots det ökande antalet sjukhusinläggningar runtom i landet, rapporterar Reuters.

Sviktande intresse

Trots somliga hälsoexperters förhoppningar om ett omfamnande av det nya vaccinet (likt det som brukar ses vid säsongsinfluensor) pekar prognosen åt motsatt håll. Detta då efterfrågan på covid-vacciner har sjunkit drastiskt sedan de först blev tillgängliga 2021. Då hade över 240 miljoner amerikaner (73 procent av befolkningen) tagit minst en dos.

Under hösten 2022, när merparten av befolkningen antingen hade haft Covid-viruset och/eller tagit minst en vaccindos, tog färre än 50 miljoner amerikaner den nya injektionen.

Nya injektionen i startgroparna

I kampen mot den nya Omikron-varianten kommer vårdaktörer och apoteksföretag likt CVS Health att börja erbjuda den nya injektionen under september månad. En kamp som Ashley Kirzinger (från Kaiser Family-stiftelsen) säger även kommer att rikta sig mot den sjunkande oron kring viruset, samt tröttheten och skepticismen gentemot det nya vaccinet.

Ifall tjänstemän med folkhälsoansvar vill se de flesta vuxna ta dessa årliga vacciner behöver de övertyga allmänheten om att Covid inte är över och att det fortfarande utgör en risk för dem, säger Kirzinger.

Hon tillägger att huvudanledningen till att de vaccinerade (enligt stiftelsens undersökningar) undvek att ta de årliga injektionerna berodde på att de redan trodde sig ha ett fullgott skydd från tidigare vaccindoser eller Covidinjektioner.

Kan leda till uppsägningar

Tillverkarna av Covid-19-vacciner har tonat ned förväntningarna inför höstens vaccinationskampanj, där de två största tillverkarna av mRNA-injektionerna – Pfizer och BioNTech – nyligen varnade för framtida uppsägningar ifall det nya vaccinet inte levererar. Deras största rival, Moderna, medgav att efterfrågan kan bli så låg som 50 miljoner doser.

Under 2022 toppade Pfizer och Modernas vaccinförsäljning (över hela världen) på 56 miljarder dollar, en siffra som förväntas landa på endast 20 miljarder dollar 2023. Enligt analytikern Michael Yee på investmentbanken Jefferies ser prognosen för höstens kampanj inte ut att komma i närheten av fjolårets.

Kolla på vad som hände förra vintern. Förbrukningen landade på 50 miljoner doser i USA och med tanke på den sjunkande oron för Covid ser det ut att bli ännu färre i år än under fjolåret, säger han.

Läggs över på privata sektorn

Sedan det nationella nödläget för Covid upphörde i maj har den amerikanska regeringen lagt över mycket av ansvaret för vaccinationerna på den privata vårdsektorn. Enligt den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC (Centers for Disease Control and Prevention) har 1,1 miljoner amerikaner dött av Covid de senaste 3-4 åren.

CDCs generaldirektör Mandy Cohen sade i en podcast förra veckan att hon förväntar sig att injektionerna – som först behöver bli godkända av den amerikanska livs- och läkemedelsmyndigheten FDA och sedan rekommenderade av CDC – mest sannolikt kommer att erbjudas den tredje eller fjärde veckan i september.

Hon föreslog att amerikanerna bör se de nya injektionerna som en årlig åtgärd för att skydda sig själv, parallellt med den årliga vaccinationen mot säsongsinfluensan.

Precis som med vaccinerna mot säsongsinfluensan har Pfizer, BioNTech SE, Moderna och Novavax försökt att skapa versioner av covidvaccinerna för att försöka matcha varianten de tror kommer att cirkulera härnäst. De nya injektionerna riktar in sig på XBB.1.5, en undervariant till EG.5 och samtidigt släkting till den dominerande Omikron-varianten.

Beviset (enligt högt uppsatta tjänstemän)

Vissa läkare föreslår att de årliga sprutorna bör riktas mot äldre, sjuka och övriga högriskgrupper som löper större risk att drabbas av allvarliga komplikationer i samband med en Covid-19-infektion.

Enligt Dr. William Schaffner, som är specialist på infektionssjukdomar vid Vanderbilt University och sambandsman i utskottet för CDCs rådgivande kommitté för immuniserings-praxisar (ACIP) sade att det är möjligt att ge ut mindre rekommendationer för yngre, friskare personer.

I skrivande stund rekommenderar CDC att barn bör få en dos av förra årets uppdaterade vaccin som riktats till de som är sex år och yngre.

Kopplas till dödsfall och hjärtproblem

Frihetsnytt har i flera artiklar skrivit om de problem, skador och till och med dödsfall som kunnat kopplas till vaccinerna mot covid-19. Bland annat publicerades nyligen en studie som kan koppla vaccinet till allvarliga hjärtproblem. I Japan dog en kvinna bara 40 minuter efter att hon tagit sprutan. Det bekräftades i våras att en ung brittisk läkare avlidit efter att ha tagit vaccinet.

Den 9 augusti kunde Frihetsnytt även rapportera att den brittiska parlamentsledamoten Andrew Ridgen lämnat in en anmälan mot den myndighet som ansvarat för att godkänna användandet av vaccinet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter