Sverigedemokraterna ser ”jättestor potential” i att få röster i EU-valet eftersom de drivit en öppet skeptisk linje mot EU. Håller trenden på att vända angående svenskarnas inställning till EU och kan Sverige få uppleva en Swexit?
Sverige ansökte formellt om EU-medlemskap 1991 och 1995 blev vi medlemmar i unionen efter en folkomröstning där JA-sidan vann med knapp majoritet. Totalt sett deltog 83,3 procent av de röstberättigade i Sverige och av dessa röstade 52,3 procent för att Sverige skulle gå med i EU.
SD tror på uppslutning till EU-skepticism
Sverigedemokraternas (SD) Europaparlamentariker Charlie Weimers är optimistisk inför EU-valet och tror att partiet kommer få stort stöd i sin skeptiska inställning till EU.

– Jag ser en jättestor potential för oss, säger Weimers i en intervju till Dagens Nyheter.
Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som driver en öppet skeptisk linje mot EU och tror att detta kan locka över röster från bland annat Moderaterna i det kommande EU-val som väntas hållas den 9 juni 2024.
SD:s partiledare, Jimmie Åkesson, har även öppnat dörren för att Sverige ska kunna lämna EU utifall unionens maktambitioner blir alltför stora, vilket Frihetsnytt rapporterat om. I dagsläget finns inget annat parti i riksdagen som har höjt rösten om att det kan bli aktuellt att lämna EU.
EU är inte vad det en gång var
Från att EU var en handelsunion där unionen skulle verka för att underlätta handeln i Europa och samverka för att göra Europa säkrare har det blivit något helt annat.
Den makt som EU får över medlemsländerna har ökat successivt och idag kan man förenklat säga att det som bestäms i Bryssel står över ländernas egna lagar. Den makt som medlemsländerna har över vilka lagar som bildas i EU är också väldigt begränsande.
Sverige har 21 av 705 mandat i EU-parlamentet vilket innebär att vi har 3 procent av rösterna. Alla medlemsländer är olika med unika behov och förutsättningar och att Sverige kan påverka lagar så att de gynnar Sveriges unika behov är föga sannolikt.
EU:s överstatlighet får kritik
Weimers säger även i intervjun att det kan finnas ett missnöje bland moderata väljare med ökad överstatlighet från EU. Om detta skulle vara representativt bland den stora majoriteten vet man inte men det finns indikatorer på att allt fler svenskar har börjat tröttna på unionen.
Den största kritiken mot EU har varit att de lägger sig i saker som de inte borde och som man anser är landets egna angelägenheter. Bland dessa återfinns straffskatter på snus, regleringar på jakt, skatter på drivmedel och miljölagar.
Vidare är kritiken mot EU:s censuriver mycket stor, i synnerhet lagförslaget ”chat kontroll”. EU-förslaget har fått oerhört stor kritik och anses dels inte fylla sin funktion med att hindra pedofili och dels kraftigt inskränka yttrandefriheten.
SWEXIT NU.