Elsa Widding skänker hopp i vindkraftfrågan

Regeringens beslut att bygga två stora vindkraftparker till havs har mött hård kritik, inte minst av Sverigedemokraterna. Men det stannar inte enbart vid kritik, utan redan nu görs det motstånd mot planerna, både bland enskilda personer, organisationer och politiker. En av dem är Elsa Widding, som för Frihetsnytt berättar om problemet med vindkraftparkerna och vad som bör göras i frågan.

Under tisdagen meddelade regeringen att man gett klartecken åt byggandet av två stora vindkraftsparker utanför Hallands kust i västra Sverige. Tillkännagivandet väckte ilska hos Sverigedemokraterna (SD), eftersom de hållits utanför förhandlingarna, trots att de i enlighet med Tidöavtalet borde ha involverats, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Elsa Widding viker sig inte

En som engagerat sig i frågan och kommer fortsätta ta ställning mot utbyggandet av vindkraft är en person som är bekant för Frihetsnytts läsare.

Civilingenjören Elsa Widding, som suttit i riksdagen för SD men numera är politisk vilde, är både känd för den faktabaserade och noggranna kritik hon riktat mot klimatdebatten, men framförallt för att hon alltid står upp för sina åsikter och inte viker sig när politiska motståndare försöker tysta henne. När hon lämnade SD var hon mån om att tillvarata det stora förtroende som väljarna gett henne och sitta kvar för att föra fram de viktiga frågorna.

Hennes öppenhet för faktabaserade argument och ärlig debatt har gett henne ett uttalat starkt stöd bland ett enormt antal människor utanför riksdagen.

Självklart är det skandal när människor blir drabbade på det sätt som det här sköts med huspriser som sjunker kraftigt och inte minst påverkan på människor, vad de tvingas uppleva när de bor nära. Men det som jag vänder mig mot väldigt starkt är miljökonsekvenserna och att man inte pratar om dem, kommenterar hon regeringens beslut.

Det är väldigt viktigt att det inte är svart eller vitt, utan att vi faktiskt kan prata om miljökonsekvenserna och konsekvenserna för elsystemens stabilitet. Hur ska funktionaliteten av elsystemen [se ut], det är två väldigt viktiga saker att prata om, så det är egentligen där min starka kritik ligger.

Planerna kan omkullkastas

Vid en första anblick kan det uppfattas som att allting är färdigt och att vindturbinerna kommer börja installeras utanför kusten närsomhelst. Men processen beräknas ta ett par år och redan nu har flera organisationer överklagat länsstyrelsen i Hallands beslut om att ge bygglov för projektet, vilket nu ska hanteras av mark- och miljödomstolen i Vänersborg, rapporterar Omni.

Om domstolen ger de klagande rätt kan regeringens vindkraftsplaner helt omintetgöras. Vindkraftverk har stoppats i flera kommuner, eftersom de allvarligt påverkar både djurliv och de boende i området.

De människor som drabbas har sällan hållit tyst och politikerna har med kraft ställts mot väggen av lokalbefolkningen i en kommun. Motståndet mot vindkraft har även blivit en organiserad folkrörelse, som samarbetar över olika organisationer.

Till och med Greta Thunberg har demonstrerat mot vindkraften.

Kommer fortsätta sitt arbete i riksdagen

Widding meddelar även att hon kommer fortsätta sitt arbete med att lyfta fram kritik mot den förda miljöpolitiken.

Jag har ju varit väldigt kritisk och nu kan jag säga vad jag tycker och tänker och jag kommer driva ett antal seminarier och jag skickar nu in ett antal interpellationer och så vidare. Även om jag delar väldigt många uppfattningar med Sverigedemokraterna så kan de tassa lite försiktigare fram än vad jag behöver göra. Så det är väldigt positivt, tycker jag, att kritiken kommer fram.

Se hela intervjun ovan!

Den som vill ta del av Elsa Widdings argument i text kan köpa hennes böcker på Klimatkarusellen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. Jag är så oerhört tacksam för ditt arbete för klimatet och att du jobbar mot dumheten hos övriga partier i riksdagen. Ett varmt tack för det.
    Likaså är jag oerhört tacksam för det arbete mot who s försök att lägga hela världen under sig. Alla krafter behövs för att få ett slut på deras strävan mot ett totalitärt samhälle.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter